Bier, tieten en voetbal

Hoewel Juul een veteraan is in het vak van student, voelt ze zich af en toe nog een eerstejaars. Ze schrijft over de zin en onzin die haar dagelijks bezig houden in haar studentenleven.

Al jaren kijk ik voetbal op dezelfde manier. Mijn broertjes zullen beweren dat het de verkeerde is. Vragen als ‘Oeh, wie is dat?’ en ‘Wat gebeurde er?’ horen kennelijk niet thuis op de bank tussen de bitterballen en het bier. Steevast kreeg ik een vuurspuwende blik op me gericht en werd me evenzeer duidelijk gemaakt dat ik mijn mond dicht diende te houden. Als een geslagen hond droop ik af en verstopte me in een hoekje. Voetbal is een serieuze zaak.

Sinds de legendarische wedstrijd van Oranje tegen Spanje (ja, om dat te zien, hoef je geen voetbalgek te zijn), heb ik gemerkt dat het ook anders kan. Vergezeld van nagenoeg alleen maar vrouwen en toch het nodige bier, kropen we voor een 60 inch tv-scherm met het volume op 50. Afgezien van een overheersende hoeveelheid vrouwen klinkt dit toch als een gemiddelde avond voetbal kijken.

Het was voor mij alles behalve dat. Toen ik Vlaar noemde als een man met wie ik wel een beschuitje zou willen eten, werd ik wederom vreemd aangekeken. Dit keer niet omdat dit soort gepraat niet thuis hoort bij een voetbalwedstrijd, maar omdat de dames het niet met me eens waren. In plaats van een gebiedend ‘houd je mond’ werd me gevraagd om verder uit te weiden op dit punt.

De aftrap was genomen. Al snel vlogen de oeh-wie-is-datjes door de lucht. Kreetjes op een hoogte waarvan honden gaan janken, werden gevolgd door onder andere ‘wat een schatje.’ Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk hebben we met spanning naar de tv gekeken. Ook wij vrouwen juichten van ontlading en geluk toen Van Persie zijn werelddoelpunt binnenkopte. Maar toen er vervolgens een ‘misplaatste’ grap werd gemaakt over de slowmotion van Van Persie terwijl hij op de grond terecht kwam, werden we niet teruggefloten.

Het was een verademing om de wedstrijd eens met voornamelijk vrouwen te kijken. Misschien dat we niet elke geweldige actie naar waarde kunnen schatten en de scheids niet elke vijf minuten voor hondenlul uitschelden, maar we weten wel hoe een voetballer te prijzen. En bovendien weten vrouwen heus wel wanneer een man buitenspel staat. Oké, dat was een inkoppertje. /JvdA


Over Nultweevier.nl Redactie

toon alle berichten

Dit is het account van de redactie van Nultweevier.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*