Column: Nachtcollege in de Molenstraat

We weten allemaal hoe de Nijmeegse kroegen eruit zien als we gaan stappen. Maar hoe de wereld eruit ziet vanachter de bar, is een hele andere wereld. Siebe, student en al een paar jaar actief achter de bar, geeft je een kijkje in de bizarre dingen die hij meemaakt als hij jullie biertjes tapt.

Studeren en uitgaan, een combinatie die voor velen onder ons zo normaal is dat we met liefde ons denkvermogen en onze slaap opgeven voor een pittig doorhaalavondje vol gezellige gekkigheid. Ik weet nog hoe ik tijdens mijn eerste paar stapavonden na 5 bier al behoorlijk ver heen was. Tegenwoordig wordt dit door menig student verdrievoudigt. Je kan je natuurlijk voorstellen dat dit, vanuit mijn plekje achter de bar, grappige taferelen oplevert. Ik zie vaak genoeg hoe hardwerkende toekomstige medici, advocaten en antropologen wekelijks zichzelf omtoveren tot drankverslindende dansmachines. Uiteraard assisteer ik hier graag bij. Les 1 die ik leerde als barman: onderschat studenten nooit.

Natuurlijk komt er een punt waarop je bier op is. Er volgt hierna een logische beslissing om weer een nieuw drankje te halen, je kan immers nog recht lopen. Ik ga zelf in zo’n situatie rustig naar de bar, neem plaats en in goed vertrouwen in de barman/vrouw wacht ik netjes mijn beurt af. Tegenwoordig zie ik een opkomende trend om half over de bar te klimmen, als een bezetene te gaan schreeuwen en hiermee de aandacht te trekken van het barpersoneel dat inmiddels wel doorheeft dat je er staat. Les 2: je bent nooit uitgeleerd, zelfs dronken niet.

En toch is barman spelen meer dan enkel lesgeven. De leukste, liefste en soms ook treurigste verhalen hoor je achter de bar: “O, ik heb mijn economietentamen morgenvroeg, maar nu ik dronken ben lijkt die mijlenver”. Fijn om te weten dat mijn zorg een (tijdelijke) oplossing biedt voor een veelvoorkomend studentenprobleem, deadlines. Het is voor sommige studenten erg fijn: even uit het collegeleven met vier deadlines en het nachtleven in met vier bier. Al zou ik dit wegdrinken niet iedereen aanbevelen. Les 3: we hebben ook water voor de student die de volgende dag nog een deadline wil halen.

Er wordt ook vaak gevraagd: “Siebe, hoe hou jij dit vol?” Dezelfde reden waarom uitgaan eigenlijk zo leuk is: muziek, verstand op nul, even geen studiestress en voor jullie een plek waar de studielening gespendeerd kan worden. Dat ik hierbij de functie heb van nuchtere leraar neem ik voor lief. Ik leer immers ook elke week weer wat bij.

Al met al is het een nacht van hard werken, lachen, maar ook opvoeden en lesgeven, waarnaar je hoopt dat het toch iets is bijgebleven. Aangezien dit niet altijd het geval is, blijf ik mijn lessen daarom ook graag geven. Helaas heb ik geen uur college per student. Misschien wordt dit wel eens tijd… het heet niet voor niets nachtcollege in de Molenstraat.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*