[Column] Wat maakt een man

Sinds Ilja bewust is geworden van zijn onderbuikgevoelens heeft hij besloten zijn meningen niet meer ongefundeerd te lozen onder Facebook-berichten, maar netjes te verwoorden in columns. Vandaag schrijft hij over de man, de man die volgens Ilja verdwaald is als hij naar de sportschool gaat om aan een ideaalbeeld te voldoen.

Zaterdagmorgen, de lucht is als een grijze dweil waarin deadlines verdwijnen die vervolgens met bakken uit de hemel weer terugkomen. Ik had besloten de kerstvakantie te zien als studievrij waardoor het vooruitzicht op de dagen na morgen er gestresst uitziet.
Ik ben een man van principes. Ik zou ze verloochenen als ik nu mijn laptop erbij zou pakken. Omdat ik mezelf toch moet bewijzen dat ik wat van mijn dag gemaakt heb, pak ik het Volkskrant magazine erbij. Op de voorpagina staat een babyface verpakt in het lichaam van Channing Tatum met cupmaat C. Terwijl ik blader, koester ik nog de stille hoop dat het artikel over de kracht van Photoshop anno 2017 gaat. Niets blijkt minder waar. De baby op de voorpagina is een jongen van 16 jaar oud die in de plaatselijke sportschool zijn thuis gevonden heeft. Het artikel gaat over de ‘objectivering’ van de man, zoals dat walgelijk genoeg heet. Wandel door de fitnessruimte van het USC en kijk naar de blokjesbuiken die aan de te kleine shirtjes kleven. Word je er opgewonden van? Gefeliciteerd, je begrijpt precies wat objectivering betekent.

Wij mannen werken maar al te graag mee aan die objectivering. We worden juist graag bekeken. Ons ego heeft maar een korte spanningsboog en moet constant gevoed worden. Daarom gaan alle spierbundels en spierbundels in wording midden januari weer met gewichten zwaaien in het USC. Zoals de columnist alles doet om zijn lezer te prikkelen, doet de pompende man alles om zijn bovenlichaam trots te kunnen bekijken in de spiegel. Hij heeft dat nodig, hij wil zich schikken naar een ideaalbeeld. Het ideaalbeeld van het gespierde lichaam met de V-vorm. Mannen zeggen zelden dat ze trainen om sexy gevonden te worden door vrouwen. Ze doen het voor hun plezier. Een sterk staaltje voorliegen, want laten we eerlijk zijn, als je van midgetgolfen gespierd zou worden, zouden alle gewichten direct vervangen worden door plastic clubs.

Vecht terug mannen! Wij laten ons toch niet de sportschool induwen om aan een opgedrongen ideaalbeeld van het sexappeal te voldoen? Wij laten het toch niet zo ver komen dat naast het feminisme in 2017 het manninisme als nieuwe stroming moet opkomen, die de strijd aangaat tegen de objectivering van mannen? Als dat gebeurt zijn we eigenlijk al te laat en hebben we de totale autonomie over wat mooi aan ons is uit handen gegeven. De man is mooi omdat hij zichzelf is, omdat hij met overgave kan boeren of met overgave kan huilen. Hij is mooi omdat hij met luide stem over zijn passie kan praten of omdat hij stilletjes in een hoekje van de bank kruiswoordpuzzels oplost. Maar de man is niet mooi met gewichten in zijn handen.

Het manninisme; we zien het tot op zekere hoogte al terug op RTL 7, de ‘meer voor mannen’ zender. Men drinkt er bier, gooit met dartpijltjes en geeft geen fuck om het uiterlijk. Leuk initiatief, maar laten we niet doen alsof de man gelukkig wordt van het kijken naar darten. Nee, de man wordt gelukkig van kijken naar darten omdat hij daar zelf voor kiest. En niet omdat een of ander zendertje hem duidelijk maakt dat RTL 7 de plek is waar je je als man thuis moet voelen.

Ik zeg: man, kom op voor jezelf! We gaan toch niet ons best doen om te voldoen aan de ideaalbeelden die ons op ons bordje voorgeschoteld worden? Dat bord flikkeren we van tafel af! Sinds wanneer wordt ons mannen verteld wat te doen? We gaan ons niet meer vormen naar wat sexy wordt gevonden en we gaan niet meer luisteren naar wat ons opgedragen wordt. Je mag daarom vergeten wat ik gezegd heb. Haast je weer naar het USC om te deadliften, maar dit keer alleen omdat je dat zelf wilt.


2 Reacties op dit bericht

  1. Tijd geleden sinds jij in de sportschool was Ilja, want het USC bestaat al een tijdje niet meer.

    Pim / Beantwoorden
  2. Lekker ongenuanceerd artikel met een flinke dosis aannames en vooroordelen.

    Natuurlijk gaan mensen naar de sportschool voor o.a. hun lichaam. Maar het is ook gewoon een fijne bezigheid waarbij je alles even los kan laten en je energie in kwijt kan, daarbij is het ook gezond voor je.

    Ook ken ik veel mensen die onzeker waren voordat ze gingen fitnessen en nu veel prettiger in hun vel zitten, wat is daar mis mee? De meeste fitnessers trainen overigens niet puur om de grootste spieren te hebben, maar om een gezond lichaam te hebben,

    jan jaap / Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*