Ode aan de banaan

De banaan wordt bedreigd door een schimmelziekte. Daarom schreef ik een vervroegde begrafenisrede, en over de doden niets dan goeds.

De banaan is ten dode opgeschreven, kopte het AD afgelopen vrijdag. De vrucht dreigt door een schimmelziekte binnen zes jaar te verdwijnen. Dat is in het algemeen problematisch – en voor studenten in het bijzonder een regelrechte ramp. In 2013 werd ook al aan de noodbel getrokken, maar toen had de mens een paar flinke bananen in de oren. We bekommerden ons liever over zaken als klimaatverandering en de vluchtelingencrisis terwijl het echte leed zo aan onze neus voorbij glipte. Het is tijd voor een stukje waardering voor de banaan voordat het te laat is. 

Van alle soorten is de banaan de meest subtiel beschermde vrucht. De schil van de vrucht is als de armen van een moeder die haar baby beschermt: alleen met een liefelijke aandrang kom je tot de schoonheid van de baby. Wie immers te hard aan de bovenste hendel van de banaan trekt, sloopt het bovenste deel van de vrucht.

Minstens net zo veel voldoening is uit de structuur van de banaan te halen. Op niveau voelt hij zacht in je mond als een hap slagroom, zonder dat je er misselijk van wordt. Je tanden pureren bananen automatisch als de kaken zich laten vallen. Je hoeft niets te doen, alles gaat vanzelf. De banaan floreert dan ook onder luie wezens zoals de student. Deze ligt in bed tot 20 minuten voor aanvang van het college en overleeft de lessen van de docent op enkel een kleine tros bananen.
In tegenstelling tot veel slappe vruchten zoals de peer en de appel vult de banaan de maag dan ook voldoende. En dan de smaak: zoet als Haribosnoep en gezond bovendien.

Een derde reden waarom de banaan zo veel bestaansrecht verdient vinden we in de esthetiek. In het merendeel van de gevulde fruitschalen is de tros bananen onmisbaar. Twee rode appels en wat druiven zijn tezamen betekenisloos, maar de bananen maken de fruitschaal voor het onderbuikgevoel compleet. Elke dag maken miljoenen exemplaren de sfeer in keukens en woonkamers van Nederlandse gezinnen gemoedelijk. Wie weet hoeveel echtscheidingen voorkomen zijn door de aanwezigheid van de tros bananen in de fruitschaal. 

Tevens van belang: de functionele schoonheid van de banaan. Middels de kleur van de schil zegt hij namelijk altijd waar het op staat. Is de banaan er nog niet klaar voor om gegeten te worden kleurt hij groen, is hij rijp kleurt hij zonnebloemgeel en is hij overrijp kleurt hij donkergeel met zwarte stippen op zijn gladde vacht. Al met al staat eerlijkheid hoog in het vaandel bij de vrucht. De banaan is een open boek waar de mens – en in het bijzonder de politicus – nog veel van leren kan. 

Last but not least moeten we de culturele waarde van bananen in Nederland niet onderschatten. De banaan in de oor  Ernie heeft veel schaterlachen en imitaties opgeleverd en de bananenschil op de weg is mede door Mariokart een waar begrip geworden. Hetzelfde geldt overigens voor de dansende banaan, die symbool is geworden voor de Hyves nostalgie.
Op muzikaal vlak buigen Nederlandse zangers en cabaretiers zich al decennia lang over de noodzaak van de Banaan. Dokter Anders P. trapt de bananenrage af in de jaren 70 met een fijne lofzang over bananenAndre van Duin buigt zich over het filosofische vraagstuk waarom de bananen krom zijn, zanger Rinus adviseert om veel bananen te eten en de Boswachters zingen mijn persoonlijk favorietje: Het bananenliedIk ben in aanraking met dit nummer gekomen in mijn 7de levensjaar en het heeft mijn hoofd niet meer weten te verlaten als een prettige ziekte. Het refrein van dit nummer is prachtig veelbetekenend, maar binnen de huidige schimmelsituatie erg angstaanjagend. 

Een fonds voor de banaan is eerder noodzaak dan behoefte. De tijd dringt en de tijd voor verandering is altijd nu. Het zou een ramp zijn als het refrein van het bananenlied werkelijkheid wordt en dat hebben De Boswachters ongetwijfeld nooit zo bedoeld:

Maar de

baas zei ja ik heb geen bananen,

ik heb geen bananen vandaag,

ik heb radijsjes

hele mooie

witte en rooie

Maarja ik heb geen bananen

Ik heb geen bananen vandaag.


1 Reacties op dit bericht

  1. Gelukkig haat ik banaan 😀

    Nynke / Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*