Daten op dinsdag: Tess over transgender zijn

In ‘Daten op dinsdag’ wordt er gezocht naar de persoonlijkheid achter gezichten van opvallende en bekende Nijmegenaren. Deze keer doet Tess, studente Onderneming & Recht, een boekje open over haar bijzondere leven en haar transitie.

Onze redacteur Dirkje Thissen ging op date met Tess om met haar te praten over transgender zijn en haar betrokkenheid bij het Nijmeegse studentenleven.

Leuk dat je er bent Tess! Stel jezelf eens voor.

Waar zal ik beginnen? Ik ben Tess, 23 jaar en ben nu bezig met de research master Onderneming en Recht aan de Radboud Universiteit. In het verleden heb ik een bachelor Nederlands recht en Internationaal en Europees recht afgerond. Ik studeer hier al voor het zesde jaar, ben reünist bij een herendispuut en tot nu toe is ieder jaar bijzonder vol geweest met besturen en studeren. In mijn tweede studiejaar ben ik de penningmeester van het bestuur van de Nijmeegse Disputen Federatie Argus geworden. In die periode ben ik vanwege interne zaken ook penningmeester van de stichting van Argus geworden. Ik ben nu nog steeds bestuurslid van de stichting. Het jaar daarop, mijn derde studiejaar, ben ik politiek commissaris van het Bestuurlijk Overleg Studentenverenigingen (B.O.S.) Nijmegen geworden. Daarmee neem je ook zitting in de Universitaire Studentenraad. En tot slot ben ik in mijn vierde studiejaar student assessor van de rechtenfaculteit geworden. Dit houdt in dat je lid bent van het faculteitsbestuur en meepraat over het hele reilen en zeilen in de faculteit.

Dat is een indrukwekkende lijst! Ik heb vernomen dat jij dus transgender bent. Heb je verder ook nog activiteiten verricht die te maken hadden met transgender zijn?

Ik ben momenteel bezig met de verzekeringen die komen kijken bij een transitie. Een transitie houdt in dat je via hormonen en operaties naar het andere geslacht gaat. Binnenkort ga ik de bezwaarbrieven van de patiëntenorganisatie herschrijven, omdat het mij tot nu toe vaak is gelukt om van de verzekering gelijk te krijgen. Daar helpt een rechten achtergrond wel bij.

En kan je mij misschien nog wat meer vertellen over jouw eigen ervaring met transgender zijn?

Dan ga ik even terug naar het begin. Vanaf kleins af aan had ik al een bepaalde fascinatie voor vrouwen. Als ik een mooie vrouw zag lopen dacht ik: “Zo zou ik ook wel willen zijn!” Er waren dus misschien wel wat aanwijzingen dat ik transgender ben, maar dat wil niet zeggen dat je ze dan ook kan plaatsen. Later in mijn jeugd begon ik met travestie. Sinds mijn achttiende doe ik dit ook openlijk. In het voorjaar van 2015 ging ik twijfelen of het misschien wel verder ging dan alleen verkleden. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat het toch een beetje pijn deed als ik mijn mannelijke kleding weer aantrok. Sinds februari 2016 ben ik echt als vrouw gaan leven en binnenkort word ik geopereerd in Thailand. Daar kun je de operatie wat beter plannen en over het algemeen wordt het daar mooier gedaan.

Werd het geaccepteerd bij het herendispuut dat je transgender bent?

Ik heb heel erg geluk gehad met mijn dispuut. In het herendispuut werd mijn travestie goed geaccepteerd, maar ik deed het niet bij het dispuut. Daar had ik zelf ook geen behoefte aan. In het begin woonde ik wel bij een paar dispuutsgenoten op de gang. Natuurlijk is dat in het begin even vreemd, maar niemand vond het echt erg. Toen ik in transitie ging ben ik reünist geworden. Op deze manier kon ik er toch bij blijven. Je hebt een vrij lange gedeelde geschiedenis met de club en het is dan bizar om te zeggen dat het ophoudt omdat er straks iets anders tussen mijn benen hangt.

En hoe reageerde jouw omgeving op jouw transitie?

Heel positief eigenlijk. Ik heb het geleidelijk aan mijn omgeving verteld en heb daar eigenlijk nooit problemen mee gehad. Ook heb ik nog steeds een vriendin. Als je transgender bent wil dit niet zeggen dat je per definitie homo-, hetero- of biseksueel bent. Geaardheid en gender zijn twee aparte begrippen. Ik ga niet zeggen dat het in mijn relatie met mijn vriendin makkelijk is geweest, maar wat wij hebben is iets wat je niet vaak tegenkomt. We praten er veel over en zijn heel open naar elkaar. Op seksueel gebied is het iets waarmee je moet zien te dealen. Tijdens de transitie slik je remmers en daardoor wordt je libido anders. Je weet niet of het straks beter of minder wordt. Maar dat zien we dan wel weer.

En je familie?

Mijn ouders moesten wel even wennen, maar die wisten natuurlijk ook van mijn travestie. Mijn grootouders reageerden ook heel positief. Zo lang ik gelukkig ben vinden ze het allemaal goed. Mijn naam Tess heb ik gebaseerd op mijn oma’s naam. Dat vindt ze prachtig! Maar mensen die ik niet zo vaak zie zijn vaak nog gewend aan mijn ‘oude’ naam. Laatst was ik op een verjaardag en dan merk je wel dat mensen zich niet altijd een houding weten te geven.

Heb je wel eens negatieve ervaringen gehad met jouw transitie? Op de universiteit of bij andere aspecten van het studentenleven?

Op de universiteit helemaal niet. Ze hebben me juist erg goed begeleid bij bijvoorbeeld mijn stages. Daarbij komt het sporadisch voor dat iemand me er op aanspreekt of onheus op bejegend. Het is wel een keer voorgekomen dat ik werd aangesproken op station Amsterdam toen ik terugkwam van een bedrijfsfeest. Iemand tikte op mijn schouder en zei: “Waarom doe je een panty aan terwijl je mannenkuiten hebt?” Ik heb toen duidelijk gemaakt dat hij snel weg moest wezen. Ik had wel een wijntje op hoor. Ook vind ik het vervelend als ik aangesproken word met meneer. Maar ook dit komt zelden voor en is eigenlijk verwaarloosbaar.

Heeft de transitie jouw persoonlijkheid beïnvloed?

In positieve zin! Ik ben makkelijker in de omgang geworden. Vroeger was ik wat stugger en tegenwoordig sta ik meer open voor andere mensen. Als ik voor mijn transitie met mensen praatte, dan voelde het net alsof ik twee persoonlijkheden had. Je bent wel dezelfde persoon, maar de uitingsvorm is telkens weer anders. Je hebt het gevoel dat je toch niet helemaal jezelf kunt zijn, niet als man en niet als vrouw. Dit gevoel is na de transitie weggevallen. Ik voel me nu op en top vrouw.

Wat sta je toch positief in het leven ondanks de tegenslagen die een transitie met zich meebrengt. Hoe denk je dat jouw toekomst er dadelijk uit gaat zien, nadat de transitie volledig voltooid is?

Tegenslagen heb je altijd. Het is de vraag hoe je er mee omgaat. Dat heb ik ook wel van huis uit meegekregen. Eerlijk is eerlijk: I had my share of shit. Maar daar laat ik me niet door leiden. Hoe mijn toekomst er dadelijk uit ziet? Dat vind ik een moeilijke vraag. Waarschijnlijk wordt het promoveren of de advocatuur in. Wat ik wel zeker weet, is dat de enige weg, de weg naar boven is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*