Daten op dinsdag: Jip Sanders over haar healthy lifestyle blog

In ‘Daten op dinsdag’ wordt er gezocht naar de persoonlijkheid achter gezichten van opvallende en bekende Nijmegenaren. Deze keer vertelt Jip Sanders wat meer over haar persoonlijke blog en wat daar allemaal bij komt kijken.

Onze redacteur Dirkje Thissen ging op date met Jip Sanders, om met haar te praten over haar healthy lifestyle blog, hoe het er achter de schermen aan toe gaat en hoe zij het bloggen combineert met haar studie.

Wat fijn dat je even tijd hebt kunnen maken Jip! Vertel eens iets meer over jezelf.

Mijn naam is dus Jip Sanders. Ik ben bijna klaar met de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO) aan de Radboud Universiteit en de HAN. In september begin ik aan de master Pedagogische Wetenschappen en woon ik inmiddels alweer vier jaar in Nijmegen. Ik heb altijd al een grote interesse gehad voor fotografie, schrijven, fashion en sport. Op mijn twaalfde kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera. De fascinatie voor al deze dingen zorgde ervoor dat ik een aantal jaar geleden begon met bloggen voor IBSIGA, een blog gericht op het combineren van een gezonde leefstijl en studeren. Deze samenwerking verliep stroef en daardoor ben ik voor mezelf gaan schrijven. Mijn blog richt zich op voeding, sport en een gezonde leefstijl. Het eerste jaar schreef ik de blog puur voor mezelf omdat ik dat leuk vond, maar mijn ouders en vriend haalden mij over de streep om de blog in oktober 2015 online te zetten. De site werd onverwachts een succes en inmiddels heb ik al bijna twintigduizend volgers op Instagram. Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby.

Je hebt al behoorlijk wat bereikt met je blog! Wat is de sleutel tot succes?

Dat is een lastige vraag. Ik denk namelijk niet dat er één bepaalde succesformule is. Bij mijn eigen blog heeft waarschijnlijk mijn interesse voor fotografie bijgedragen aan mijn succes. Wanneer ik fotografeer, kijk ik goed naar het licht, de kleuren en de compositie van de foto. Daarnaast probeer ik mijn blog persoonlijk te houden. Mensen blijven beter hangen bij een persoonlijke blog, maar er zijn veel bloggers die vergeten een beeld te geven van het gezicht erachter. Ook reageer ik altijd op de mails en reacties die ik van mijn volgers krijg. Op deze manier probeer ik dicht bij mijn volgers te blijven staan

Hoe reageerde jouw omgeving op jouw succesvolle blog?

Mijn ouders reageerden heel goed. Zij vinden het geweldig! Mijn moeder maakt af en toe ook foto’s. Anderen waren in het begin wat sceptischer. Veel mensen vonden dat ik door sloeg met sporten. Als je vaak naar de sportschool gaat, gaan mensen snel denken dat je het doet om gewicht te verliezen. Dat is niet de reden waarom ik het doe. Ik vind sporten gewoon heel erg leuk. Als blogger zijnde wordt je niet altijd begrepen door anderen. 

En ben jij door het bloggen jezelf anders gaan gedragen?

Ik ben een stuk minder bezig met wat anderen van mij denken. In het begin was dat wel anders. Ik was onzeker over wat mensen van mijzelf en mijn blog zouden vinden. Daar heb ik ook een artikel over geschreven. Dat gevoel is nooit helemaal verdwenen. Wat anderen van mij vinden vind ik nog steeds tot op zekere hoogte belangrijk. In de kroeg stapt er bijvoorbeeld wel eens iemand op mij af met de vraag of ik wel bier mag drinken. Dan ben ik eerder geneigd om een biertje te bestellen. Ik wil niet het idee uitdragen dat je met een gezonde leefstijl niet meer op stap kan. Met mate bier drinken kan gewoon.

In hoeverre wordt jouw privacy gewaarborgd?

Ik heb zelf niet het gevoel dat mijn privacy lijdt onder mijn blog. Dat komt omdat ik niet snel post over mijn familie of vriend. Als ik dingen niet wil delen, doe ik dat ook niet. Toch probeer ik wel een realistisch beeld van mijn leven te schetsen. Ik heb bijvoorbeeld artikelen geschreven over mijzelf toen ik niet zo lekker in mijn vel zat. Uiteindelijk gaat het om een balans zien te vinden tussen privacy enerzijds en een realistisch beeld anderzijds.

Is het bloggen te combineren met studeren? Komt er stress bij kijken?

Per dag werk ik 1 à 2 uur aan mijn blog. Toch denk ik dat ik er onbewust meer tijd aan kwijt ben dan ik zelf besef. Ik ga niet zeggen dat het niet stressvol is, want ik ben immers de enige die voor mijn blog schrijft. Maar als ik een keer iets niet af krijg is het ook geen ramp. Dan post ik het gewoon een dag later. Mijn studie laat ik altijd voorgaan. Zo zet ik in drukke periodes minder online. Een foto op zijn tijd kan, dat kost niet zo veel tijd. Ik laat het wel altijd even weten aan mijn volgers.

En is het mogelijk om rond te komen met jouw blog?

Mijn blog dient als extra zakcentje. In het begin promootte ik kleinere dingen van bedrijven en vanaf de tienduizend volgers stuurden bedrijven grotere pakketten op. Zo mocht ik kleding van Wehkamp uitkiezen en producten van Body en Fit uitproberen. Momenteel ben ik ambassadeur bij Basic Fit. Uiteindelijk wil ik van het bloggen geen full time baan maken. In dat geval zou ik ook meer opdrachten van bedrijven moeten aannemen. Nu zeg ik alleen opdrachten toe als ze écht goed bij mij passen.

Hoe zie jij de toekomst van jouw blog voor je?

Mijn blog zal altijd een hobby blijven. Misschien ga ik wat langzamer over mijn master doen en ga ik later eventueel parttime werken. Op deze manier houd ik wat meer tijd over voor mijn blog. Het lijkt me wel leuk om in de toekomst het sporten in mijn blog te verleggen en me wat meer te focussen op fashion. Dat is natuurlijk weer een hele andere tak. Hoe het uiteindelijk allemaal gaat verlopen weet ik niet, maar ik blijf bloggen zolang ik het leuk blijf vinden.

 

Benieuwd geworden naar de blog van Jip? Bekijk haar blog hier.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*