Het studentenleven van… burgemeester Hubert Bruls

‘Mijn studententijd was de tijd van mijn leven’ is een veelgehoorde uitspraak. Hoe kijkt onze eigen burgemeester, Hubert Bruls hier op terug?

Hubert Bruls heeft Politicologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit. Tijdens zijn studententijd richtte hij samen met studiegenoten studievereniging Areopagos op, later opgegaan in ismus. Na zijn studie, waarin hij ook een periode stage liep in Italië, moest hij eerst nog 1,5 jaar het leger in. Sinds 2012 is hij burgemeester van Nijmegen. Hoe kijkt hij terug op zijn studententijd?

Op kamers
“In het eerste jaar van mijn studie was ik een typische eerstejaars student. Doordeweeks aan de studie en ieder weekend naar huis, echt lekker nerdy. In Nijmegen woonde ik bij een hospita in de Weezenhof. Er was eigenlijk niks mis met de kamer, maar het was toch wel ver weg van de stad. Daarom ben ik een jaar later verhuisd en in Bottendaal terechtgekomen. Die hospita van mijn eerste kamer leeft overigens nog steeds. Ze schreef me afgelopen jaar een brief, iets in de trant van: “Hé, burgemeester, hoe is het nou?”. In juni ben ik bij haar op bezoek gegaan, dat was natuurlijk erg leuk.

Toen ik dichterbij de stad woonde raakte ik ook beter bekend in Nijmegen. Ik ging al snel nog maar één keer in de drie á vier weken naar huis. Ook ging ik steeds meer dingen naast de studie ondernemen. Ik heb het altijd leuk gevonden om iets te organiseren. Dat begon in mijn tweede jaar met een film- en boekenclubje. Op een gegeven moment kwamen we met de leden van die clubjes bij elkaar tijdens de pauze van een college. Toen dachten we: “Waarom maken we er geen algemene politicologie vereniging van?” Die bestond toen nog niet. Zo ontstond Areopagos, dat later is opgegaan in ismus.

Met Areopagos huurden we vaak in café Trianon een zaaltje om activiteiten te organiseren. Daar zat ik vaak met vrienden, maar een echte kroegtijger was ik niet. Soms bleef ik na de activiteit wel hangen en kon het ook wel laat worden, maar ik kan niet zeggen dat ik heel veel geld en tijd heb besteed aan uitgaan.

In 1986 ben ik het CDJA ingegaan [de jongerenafdeling van het CDA]. Ik kwam dan weleens in de kroeg of op andere gezellige plaatsen, maar ook dan maakte ik het niet te bont. Juist als ik de hele week druk was geweest met mijn studie en ‘ s avonds met activiteiten van de studievereniging of de politiek, vond ik het op vrijdagavond geinig om rustig op mijn kamer te zijn.

Ik heb mijn studie redelijk soepel doorlopen. Op ongeveer de helft kwam er steeds meer de klad in omdat ik ook veel andere activiteiten naast het studeren deed. Vlak voordat ik met dienstplicht moest, had ik alle vakken wel binnen. Alleen de scriptie kreeg ik niet op tijd af, dus die heb ik twee jaar later, pas na de dienstplicht afgemaakt. Redelijk wat vertraging dus.”

Nevenactiviteiten zijn een verrijking
“Ik heb het altijd als een verrijking gezien om niet alleen maar met de studieboeken en colleges te zijn. Niet alleen vanwege de activiteiten, maar ook omdat je op die manier mensen van allerlei gezindten ziet. Zeker in het begin ben je alleen maar op de universitaire wereld gericht. Door het CDJA heb ik veel mensen in allerlei soorten en maten uit de samenleving van Nijmegen leren kennen.

Toch was de politiek in gaan eigenlijk nooit mijn doel. Toen ik ging studeren had ik wel interesse in politiek, maar ik had nooit gedacht dat ik er daadwerkelijk iets mee ging doen. De docent bij mijn allereerste college zei gelijk: “Degenen die denken dat ze hier worden opgeleid tot politicus, kunnen beter meteen de zaal verlaten”. En dat klopt, want de studie is natuurlijk een wetenschap en geen beroepsopleiding.

Door alle nevenactiviteiten heb ik een hoop praktische ervaring opgedaan. Ik stond vroeger bekend als een bescheiden en zelfs verlegen jongeman. Dat is er tijdens de studie wel afgegaan. Vooral in spreken in het openbaar heb ik moeten groeien. Dat blijft zelfs nu nog spannend. Dat soort vaardigheden leer je niet in een studie, maar kun je wel trainen met zulke activiteiten. Want welk beroep je later ook gaat doen, sociale vaardigheden komen altijd van pas.”

Eén kans
“Mijn studententijd was niet dé tijd van mijn leven maar wel een hele leuke tijd. Ik denk dat het heel belangrijk is wat je er zelf van maakt. Je kunt over 30 jaar terugkijken en denken: “Goh wat was dat een mooie tijd, en wat heb ik veel meegemaakt en veel geleerd.” Of je kunt terugkijken en denken: “ik heb gewoon een aantal jaren verspild.” Je hebt eigenlijk maar één keer de kans om het goed aan te pakken.

Toen ik klaar was met dienstplicht en mijn scriptie af had was de arbeidsmarkt waardeloos. Ik ben zelf ook enige tijd werkloos geweest. Die tijd heeft me wel geleerd dat geluk en ongeluk soms in een klein hoekje zitten, en dat het aankomt op je eigen mentaliteit en weerbaarheid.

Op je achttiende ligt de wereld aan je voeten, maar de keuzes die je dan maakt kun je later niet zomaar bijstellen. Ga ervan uit dat je het zelf moet aanpakken en haal eruit wat erin zit.”

Tekst: Britt Gommans & Selina Vink


Over Nultweevier.nl Redactie

toon alle berichten

Dit is het account van de redactie van Nultweevier.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*