Het studentenleven van…Zarayda Groenhart

‘Mijn studententijd was de tijd van mijn leven’ is een veelgehoorde uitspraak. Hoe kijkt presentatrice en radiohost Zarayda Groenhart hier op terug?

Zarayda heeft economie gestudeerd aan Hogeschool InHolland. De afgelopen tien jaar heeft Zarayda onder meer gewerkt als presentatrice bij BNN, radiohost bij Radio1 en FunX en als columniste voor tijdschriften. Op dit moment presenteert ze maandag tot en met donderdag van 21.00 tot 23.00 uur het programma CritiX op radiozender FunX. In 2013 is heeft ze interviewblog theWhyGirl.com opgezet. theWhyGirl.com is een wekelijkse online talkshow, waarin Zarayda jonge ondernemende vrouwen interviewt over werken, relaties en het leven. Hoe kijkt zij terug op haar studententijd?

“Mijn ouders zijn geboren in Suriname en in 1975 naar Nederland gekomen om te studeren. In ons gezin was studeren en een goede studiekeuze dus heel belangrijk. Hoewel mijn ouders het nooit zo stellig hebben gezegd, had ik eigenlijk maar 3 opties: rechten, geneeskunde of economie. Ik was slecht in biologie en natuurkunde, dus geneeskunde viel af. Rechten leek me ontzettend saai, dus toen bleef economie over.

Ik heb binnen die studie wel expres gekozen voor marketing. Dat vond ik leuker omdat het minder over cijfertjes gaat en meer over mensen. Marketing ging over gedrag en hoe je dat kon beïnvloeden. Toen mijn ouders zagen hoe geïnteresseerd ik was in mensen, bleek ook wel dat ik beter journalistiek had kunnen studeren. Journalistiek gaat natuurlijk alleen maar over mensen, maar toen ik ging studeren was die studie echt geen optie.”

Zorgeloze tijd

“Ik woonde in Amsterdam. In het begin heb ik bij mijn vader gewoond. Daarna had ik een eigen studiootje op de Overtoom; een heerlijke plek vlakbij het Leidseplein. Daar kwam ik dan ook vaak. Ik was toen ik studeerde gek op salsadansen. Ik ging vaak en veel dansen. Soms ook op de raarste momenten, op een dinsdagavond bijvoorbeeld. Dat kon toen gewoon en zeker in Amsterdam is altijd wat te beleven.

Verder heb ik naast mijn studie altijd veel gewerkt. Ik betaalde mijn hele studie zelf dus ik was er aan gewend dat ik studeren en werken moest combineren. Ik heb allerlei baantjes gehad, van horeca tot ergens op kantoor.

Ik maakte me in die tijd ook weleens zorgen: “Haal ik mijn P wel?”, “Ik moet studeren voor mijn tentamens volgende week” of “Ik moet echt minder uitgaan”. Toch kon ik het ook makkelijk weer van me af schudden: “Fuck it, dit is het helemaal en nu moet ik er van genieten”. Zeker nu ik werk, weet ik dat mijn stress van toen onzin was. Het is echt een zorgeloze tijd. Ik had juist nóg vaker moeten gaan dansen. Toen kon het nog! Je studententijd komt nooit meer terug. Je kunt later nog een andere studie gaan doen als je werkt, maar dat is niet hetzelfde.”

Praktijkervaring

“Ik heb altijd het meeste geleerd uit de praktijk. Het enige, of in ieder geval het belangrijkste dat ik heb geleerd tijdens mijn studie: zoek naar iets wat er nog niet is, maak jezelf onmisbaar. Zoek net dat ene gat in de markt wat nog gevuld moet worden. Kijk altijd wat jij kunt bieden aan een potentiële werkgever.

Zo is het ook gegaan toen ik een baan ging zoeken. Ik zag een interview met het hoofd van een nieuwe televisiezender “The Box” in de krant. In het artikel vertelde Dorine Baas dat ze de zender from scratch moest opbouwen. In die tijd, voor de crisis, was de mentaliteit bij veel bedrijven heel anders. De bomen groeiden tot aan de hemel. Ik was geïnteresseerd in haar ideeën en ik voldeed precies aan de doelgroep die zij voor ogen had. Daarom heb ik haar geschreven “Ik wil jouw ogen en oren zijn”. Daar had zij als directrice niet meteen oren naar, maar na lang aandringen mocht ik toen wel gaan doen wat ik graag wilde: doelgroeponderzoek. Het echte televisie en presentatiewerk is daar later pas bijgekomen.

In deze tijd is het superbelangrijk dat je weet wat je wilt en hoe je jezelf kunt presenteren. Ik heb dus veel te danken gehad aan die brutale aanpak. Natuurlijk riskeer je wel afwijzing of kritiek. Daar moet je tegen kunnen, maar eigenlijk heb je niets te verliezen. Je weet dat niemand zomaar naar je toekomt en zegt: “Oh my god, jij bent precies degene die we zoeken voor dit baantje.”

Ambities

“Op dit moment geniet ik heel erg van alle dingen die ik doe. In de toekomst zou ik mijn interviewblog ‘theWhyGirl’ verder willen uitbouwen. Die blog draait om vrouwen en de keuzes die zij maken op het gebied van relaties, werk en het leven. Ik ben de blog gestart omdat ik geloof dat vrouwen, waar dan ook ter wereld, veel dezelfde dingen meemaken. Als het goed blijft gaan met die blog zou ik bijvoorbeeld naar Afrika willen gaan om te vragen hoe vrouwen daar dealen met bepaalde dingen. Of een Spaanse variant, dat lijkt me echt geweldig.

Ik heb niet echt een wijze levensles voor studenten. Daarom steel ik er eentje die ik vorige week heb gehoord van Angelique Houtveen tijdens een interview op theWhyGirl.com (DJ bij Radio 6, red.): Geniet net zo hard als dat je werkt. In Nederland hebben we de neiging erg calvinistisch te zijn: doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Laat dat lekker gaan! Ik heb liever die Amerikaanse attitude: Work hard, play hard!”

Tekst: Selina Vink


Over Nultweevier.nl Redactie

toon alle berichten

Dit is het account van de redactie van Nultweevier.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*