Studenten profiteren niet van basisbeursgeld

Studenten zijn teleurgesteld dat het basisbeursgeld niet geïnvesteerd is in het hoger onderwijs.

Het geld dat vrijgekomen is door het afschaffen van de basisbeurs komt niet terecht in het hoger onderwijs. Hiermee wordt een belangrijke belofte aan studenten niet nagekomen. Het gevolg is dat studentenorganisaties het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) hebben besloten in opstand te komen en namens heel studerend Nederland een brandbrief te sturen aan de formerende partijen.

Uit cijfers van de meerjarenbegrotingen van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Economische Zaken (EZ) blijkt volgens de schrijvers van de brief dat zelfs in het meest positieve scenario de bijdrage van het Rijk per universiteitsstudent zal dalen. Waar in 2000 de bijdrage nog 19.900 euro bedroeg, blijft daar in 2024 nog maar 14.300 euro van over. Weliswaar minder sterk, maar ook hogescholen moeten er financieel aan geloven. Voorzitter van de LSVb, Jarmo Berkhout: “Elke keer weer wordt er bezuinigd op studenten: van de verhoging van het collegegeld tot de afschaffing van de basisbeurs. Het is schandalig dat studenten niks terugkrijgen voor deze offers.”

In de brief maken de studenten kenbaar dat het basisbeursgeld in het hoger onderwijs moet blijven én dat extra investeringen in de kwaliteit van het onderwijs nodig zijn. Door de hand op de knip houden zal dat doel volgens de studenten niet worden bereikt: “Nederland wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. We moeten tot de top van de kenniseconomieën behoren, we moeten Nobelprijswinnaars voortbrengen, internationaal het beste studenttalent aantrekken, en ga zo maar verder. Daarmee vergeet de politiek dat al deze verlangens investeringen vereisen. Die blijven uit.”

Al met al is de LSVb helemaal klaar met de bezuinigen en opent daarom, met steun van het ISO, op 11 april het museum van onderwijsbezuinigingen aan de Hofvijver in Den Haag. Het ludieke museum zal de bezuinigingen van de afgelopen jaren in beeld brengen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*