Volgend jaar meer digitale tentamens op Radboud Universiteit

In februari gaat de Radboud Universiteit een proef doen om te kijken of laptops de ‘ouderwetse’ pen en papier kunnen vervangen.

De Radboud Universiteit heeft namelijk 578 Chromebooks aangeschaft met daarop de software ‘Cirrus Assessment’, wat ervoor moet zorgen dat studenten hun tentamen veilig en makkelijk op de laptops kunnen maken. Momenteel worden tentamens nog met pen en papier gemaakt, terwijl tijdens de overige onderwijsperiode voornamelijk gebruik wordt gemaakt van een laptop.

Programmamanager van ICT in het Onderwijs, Jos in den Bosch, zegt dat er veel voordelen zitten aan digitale toetsing. “Er kunnen nu veel grotere groepen tegelijkertijd een digitaal tentamen maken. Voorheen waren docenten beperkt tot computerruimtes met maximaal 60 plekken. Ook kunnen de laptops overal neergezet worden,” aldus in den Bosch. Digitale tentamens zorgen daarnaast voor tijdwinst bij de docenten omdat niet alles meer met de hand nagekeken hoeft te worden. Ook is er geen tijd meer nodig om handschriften te ontcijferen. Daarbij zijn voor studenten pijnlijke handen van het schrijven verleden tijd.

De Universiteit Utrecht kan op het moment de meeste studenten een digitaal tentamen laten maken. Een maand geleden hebben daar voor het eerst 700 rechtenstudenten hun tentamen op de laptop gemaakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*