Hardere aanpak misbruik studiefinanciering

Minister Bussemaker wil misbruik van de studiefinanciering harder aanpakken. Ze rekent op een opbrengst van 8,6 miljoen euro per jaar.

Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Een proef die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) vorig jaar uitvoerde, leverde 3,2 miljoen euro op. Tijdens deze proef werden voormalig studenten opgespoord, die een flinke schuld achterlieten toen ze naar het buitenland vertrokken zonder een adres door te geven.

Ook werden er vorig jaar traditigetrouw controles uitgevoerd op adressen van uitwonende studenten. Van de 3.662 gecontroleerde studenten, woonden er 1.784 niet op het adres dat in de gemeentelijke basisadministratie stond. In 2012 konden er ongeveer evenveel studenten rekenen op een boete, toen leverde dat zo’n twaalf miljoen euro op.

Bussemaker wil niet alleen Nederlandse studenten beter controleren. In Nederland hebben studenten uit andere EU-landen ook recht op studiefinanciering, wanneer ze naast hun studie minimaal 56 uur per maand werken. Het ministerie wil dit controleren door gegevens uitwisselen met medewerkers, het IND, UWV en de belastingdienst.

Heb jij netjes het juiste adres opgegeven?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*