Invloed alcohol lijkt zo slecht nog niet

Er is geen bewijs dat jongeren slechter gaan presteren door alcoholgebruik.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder 2.230 Nederlandse jongeren. Drinkers bleken niet slechter te functioneren wat betreft geheugen, impulscontrole en concentratievermogen dan jongeren die liever een colaatje bestellen in de kroeg.

Die resultaten zijn flink in strijd met wat we tot nu toe hebben gehoord over alcoholgebruik. Volgens de onderzoekster vergelijken zo’n beetje alle bestaande studies alcoholverslaafde drinkers met niet-drinkers, en gaan ze dus niet over jongeren die tijdens het stappen gewoon een paar biertjes doen, zoals in dit onderzoek is gedaan. “Het is onduidelijk of het slechter functioneren van de verslaafden oorzaak of gevolg is van het alcoholgebruik. Bovendien kunnen de psychische problemen van de verslaafden een mogelijke verklaring zijn voor hun slechte cognitieve prestaties”, aldus de onderzoekster.

Probleemgedrag

Ernstig alcoholmisbruik blijkt echter wel probleemgedrag te versterken. Jongeren die op jonge leeftijd snel agressief zijn, worden later vaker probleemdrinker. Daarnaast is het kortetermijneffect van alcohol op het brein, zoals in coma raken, niet meegenomen. Uit een ander onderzoek blijkt dat, hoewel concentratie en impulscontrole niet worden beïnvloed door alcohol, het ruimtelijk leervermogen er op den duur wel van achteruit gaat.


Over Simone Neeling

toon alle berichten

Schreef haar eerste artikel over computers, maar heeft daar eigenlijk bar weinig verstand van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*