Totale Nederlandse studieschuld loopt al voor ingang leenstelsel op

Vorig jaar hadden ruim zeshonderdduizend oud-studenten nog 8,66 miljard euro aan studieschuld openstaan bij DUO.

De studieschuld die huidige studenten aan het opbouwen zijn, is dan nog niet eens meegerekend. Dat blijkt uit cijfers die de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bekendmaakte. Ter vergelijking: in 2009 was de collectieve studieschuld ‘slechts’ 4,6 miljard euro. De gemiddelde individuele studieschuld van oud-studenten was toen drieduizend euro minder dan nu.

Dat de schuld al oploopt voordat het leenstelsel überhaupt van kracht is, baart studentenorganisaties als de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) grote zorgen. “Geld lenen wordt de norm. En vervolgens zit je 35 jaar vast aan die schuld”,  zegt een woordvoerder van de LSVb.

Een kleine verzachting van de pijn: hoewel in 2014 nog steeds meer dan de helft van de studenten in het hoger onderwijs bij leende bij DUO, is het aantal studenten dat maximaal leende wel gehalveerd ten opzichte van 2009. Door een paar veranderingen die de overheid doorvoerde bij DUO ging maximaal lenen na het aflopen van de basisbeurs niet meer automatisch. Ook verdween de knop ‘maximaal lenen’ van de website, waardoor studenten nu zelf een bedrag moeten invullen. De overheid hoopt dat studenten zo beter gaan nadenken over het aangaan van een lening.

Weten wat het leenstelsel voor jou gaat betekenen? Op deze pagina kom jij erachter of jij straks de lul, genaaid of een koning bent.


Over Simone Neeling

toon alle berichten

Schreef haar eerste artikel over computers, maar heeft daar eigenlijk bar weinig verstand van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*