Bier blijkt betere pijnverzachter dan paracetamol

Onderzoekers komen tot de conclusie dat bier een sterker pijnverminderend effect heeft dan paracetamol.

Wie zich bezeert neemt doorgaans een paracetamolletje om de pijn wat te verlichten, maar onderzoekers aan de universiteit van de Britse stad Greenwich twijfelen of dit wel de meest effectieve manier is. Zij vonden namelijk dat bier een kwart van de ernst van de pijnsymptomen weghaalt, waarmee het drankje het beter doet dan paracetamol.

De onderzoekers kwamen tot deze conclusie door achttien studies over pijn onder de loep te nemen, waar in totaal 400 proefpersonen zijn onderzocht.

Het pijnverminderende effect van alcohol werd gevonden vanaf een promillage van 0,8 in het bloed. Gemiddeld genomen gaat het dan om drie à vier pilsjes van ‘Nederlands’ formaat.

Het is echter twijfelachtig of alcohol de waarneming van pijn in de hersenen vermindert, of dat de pijnprikkel wel gevoeld wordt maar door de lichte alcoholroes als prettiger wordt ervaren.

Hoe dan ook is bier drinken niet de beste manier om chronische pijn te bestrijden. Dat heeft volgens de onderzoekers alles te maken met de negatieve langetermijneffecten van alcohol. Toch ziet hoofd van het onderzoek Trevor Thompson genoeg potentie in het onderzoek: “Als we een medicijn kunnen maken zonder de nadelige bijwerkingen hebben we in potentie iets beters in handen dan nu op de markt te vinden is.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*