Hogere boete voor onterecht gehouden studentenreisproduct

Een kleine Kamermeerderheid stemde dinsdag voor een verhoogde boete voor studenten die hun ov-kaart te laat stopzetten, maar alleen als er echt mee gereisd wordt.

Bijna klaar met studeren? Vergeet dan niet je studenten-ov stop te zetten! Dinsdag is er in de Tweede Kamer namelijk gestemd voor het plan van de VVD en de CDA om de boete voor het te laat stopzetten van een studenten-ov te verhogen.

Hoewel de stufi automatisch stopt, geldt dat niet voor het studentenreisproduct. En de herinnering in ‘Mijn DUO’ dat je je studenten-ov handmatig moet stopzetten, kan makkelijk over het hoofd worden gezien. Sommige studenten maken bewust misbruik van hun onterecht gehouden studenten-ov, bijvoorbeeld omdat het betalen van de boete goedkoper zou zijn dan de treinkosten die ze zouden hebben zonder studenten-ov. De verhoogde boete is dan ook bedoeld om het misbruik van het studentenreisproduct tegengaan. Echter is uit onderzoek gebleken dat dit bij nog geen tien procent van de te lang gehouden ov-kaarten het geval is.

Tot nu toe gold er een boete van 97 euro per halve maand, maar vanaf januari 2018 zal er een boete van 150 euro per halve maand gelden. De boete in de eerste maand zal echter omlaag gaan naar 75 euro per halve maand.

Bovendien geldt de boete vanaf het nieuwe jaar alleen als er echt gereisd is met de studenten-ov. Eerder kon je zelfs al een boete krijgen omdat je simpelweg je ‘reisrecht’ gehouden had, ook al had je daar geen gebruik van gemaakt. Of dit plan uitvoerbaar is, moet nog maar blijken: volgens Minister Bussemaker gaat het lastig worden dit te controleren vanwege privacyredenen.

Studentenorganisaties als LSVb (Landelijke Studenten Vakbond) en ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) noemen de maatregel “disproportioneel” en “een studentenstraf”. Zij vinden dat er eerst andere opties, zoals automatische stopzetting, onderzocht moeten worden. Ook het CDJA, de jongerenpartij van de CDA, is het niet eens met de plannen. Zij vinden dat de boete pas verhoogd moet worden als alles op orde is, zoals de communicatie met studenten over hun studentenreisproduct. Nu is de informatie over boetes en de berichtgeving van DUO vaak nog heel onduidelijk, en studenten zien de boete vaak plotseling verrekend met hun lening.

Ook de Kamer zelf vindt dat de communicatie met studenten moet verbeteren. Pas dan gaat de boete omhoog. Ook moet minister Bussemaker gaan kijken bij ov-bedrijven of het mogelijk is om studentenreisproducten automatisch stop te zetten.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*