Doorstromen van hbo naar universiteit wordt makkelijker

Vanaf 2018 krijgen ook schakelstudenten recht op voorzieningen van DUO en studentenhuisvesting.

Hbo-studenten die een masteropleiding willen volgen aan de universiteit, moeten vaak eerst ter voorbereiding een schakeltraject doorlopen. Schakelstudenten worden daarbij vaak aan de universiteit geregistreerd als ‘contractstudent’. Hierdoor hebben zij geen recht op studiefinanciering, een lening bij DUO of officiële studentenhuisvesting.

Door instromende hbo’ers te registreren als contractstudenten kan het volgen van een schakeltraject al snel een duur grapje worden. Sinds de afschaffing van studiefinanciering voor schakelstudenten in 2010 is dertig procent minder hbo-studenten doorgestroomd naar een master op de universiteit. Vanaf september 2018 komt daar echter verandering in. Minister Bussemaker van Onderwijs is met universiteiten overeengekomen dat zij hun administratie zodanig zullen aanpassen dat schakelstudenten dezelfde rechten krijgen als reguliere studenten.

Het aanpassen van de administratie zal naar alle waarschijnlijkheid nog niet zo makkelijk gaan. Universiteiten vrezen namelijk dat onder andere de administratie van het aantal bachelorstudenten en de snelheid waarmee zij afstuderen in de war zullen raken. Daarom zullen hbo-studenten nog tot 2018 moeten wachten voor de veranderingen zijn doorgevoerd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*