Gemeente Nijmegen neemt maatregelen tegen overlast studentenhuizen

Strengere regels voor kamerverhuurders moeten voor een vermindering van overlast gaan zorgen.

Geluidsoverlast, fietsen in voortuinen en opgestapeld afval bij studentenhuizen zorgen voor veel overlast bij buurtbewoners. Met de strengere regels wil de gemeente Nijmegen ervoor zorgen dat deze overlast minder wordt. Zo wordt er beloofd dat buurtbewoners maximaal aan één kant grenzen met een studentenhuis en minder last zullen hebben van fietsen door het verplicht worden van fietsbergingen. Ook zal het illegaal verhuren van kamers worden aangepakt.

Illegale kamerverhuurders hebben namelijk een half jaar de tijd om bij de gemeente alsnog een vergunning aan te vragen, zonder een boete te krijgen voor de illegale praktijken in het verleden. Hoeveel illegale kamerverhuurders er zijn weet wethouder Bert Velthuis, als gevolg van onbetrouwbare bronnen, niet. Wel zegt de wethouder liever op zijn eigen oordeel omtrent handhaving af te gaan, gezien zijn 12-jarige ervaring in dit vak.

Velthuis zegt dat studenten een last zijn die niet tot overlast hoeft te leiden. ‘Overlast gaat niet per se hand in hand met illegale kamerverhuur. Veel overlast komt juist ook van legale studentenhuizen. De prioriteit ligt dan ook bij het tegengaan van overlast’, aldus de wethouder. Rondom de binnenstad zullen de eerste maatregelen binnenkort worden toegepast.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*