Jongvolwassenen drinken en roken het meest

Het CBS komt naar buiten met nieuwe cijfers en verklaringen hiervoor.

Het nuttigen van meer dan 21 glazen (mannen) of 14 glazen (vrouwen) alcohol per week wordt gezien als overmatig drankgebruik. Bij jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar is het veertien procent dat overmatig drinkt. Hun overmatige drankgebruik wordt voornamelijk veroorzaakt door zogenaamd ‘piekdrinken’ of ‘uitgaansdrinken’, waarbij minstens één keer per week zes glazen (mannen) of vier glazen (vrouwen) alcohol op één dag worden gedronken. Ook wordt er door meer dan 36 procent regelmatig een sigaretje gerookt. Daarnaast wordt door vijf procent zowel regelmatig gerookt, geblowd en overmatig gedronken.

Deze percentages in de leeftijdsgroep van 18 tot 25 jaar zijn hoger dan in alle andere leeftijdsgroepen. Dat is overigens niet iets van de jeugd van tegenwoordig. De groep jongvolwassenen heeft altijd al een ongezondere levensstijl gehad ten opzichte van de rest van de bevolking. Vijftien jaar geleden werd er door 18-en-25-jarigen zelfs meer gerookt en door mannen van die groep meer gedronken dan nu.

Daar zijn verschillende verklaringen voor. Studerende 18-tot-25-jarigen drinken en roken vaak in het kader van ‘gezelligheid’. Ook speelt het onvolgroeide brein van jongvolwassenen een rol: deze is namelijk gevoelig voor verslavingen en groepsdruk. Daarnaast hebben jongvolwassenen een leeftijd waarop vaak meer vrijheid wordt verkregen dan voorheen, bijvoorbeeld omdat ze het ouderlijk huis verlaten. Hierdoor zijn jongvolwassenen meer geneigd om te experimenteren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*