Studentenfractie Siam doekt zichzelf op

Siam, de oudste nog actieve fractie in de Nijmeegse universitaire medezeggenschap, wordt na dit collegejaar opgeheven.

Na veel en langdurig overleg met diverse betrokkenen heeft huidig fractievoorzitter Marc Thewissen besloten om Siam als universitaire fractie op te heffen. “Er is gewoonweg te weinig mankracht om door te gaan. Er was al geen kandidaatsbestuur voor de vereniging Siam, terwijl het bestuur van 2011-2012 het werk aan het begin van dit collegejaar wel heeft neergelegd.”

Hoewel in 2011 (opnieuw) een vereniging werd opgericht ter ondersteuning van de studentenfractie, daalde het aantal actieve leden en het zetelaantal in de USR gestaag. In 1999, haar eerste bestaansjaar, behaalde Siam als enige partij alle acht gekozen stemmen in de studentenraad. Vanaf 2002 kwam er serieuze concurrentie van AKKUraatd, de fractie van studentenvakbond AKKU, die door de jaren heen steeds meer zetels van Siam afsnoepte.

Zetelverdeling Universitaire Studentenraad (USR) 1999-heden tussen de partijen Siam (groen), Student’01 (blauw), AKKUraatd (rood) en asap (zwart-geel). Infographic: Loek Zanders| Nultweevier.nl

Vanaf 2011 deed ook studentenfractie asap mee aan de verkiezingen voor de USR. asap nam van beide zittende partijen een zetel af, waardoor de verhouding tussen de fracties binnen de USR nu al twee jaar op rij als volgt verdeeld is: vijf zetels voor AKKUraatd, twee zetels voor asap en één zetel voor Siam. Welke fractie met de huidige zetel van Siam aan de haal gaat, zal blijken uit de USR-verkiezingen in mei.

“Siam heeft altijd goede punten gehad en deze met verve verdedigd, maar we waren de laatste jaren helaas te weinig zichtbaar voor onze medestudenten. Dit werkt niet meer, hier wil ik een eventuele opvolger niet mee opzadelen”, aldus Thewissen. /CS


Over Carlijn Schäffers

toon alle berichten

Begon in juli 2011 als columnist, maar ontpopte zich al snel tot alleskunner binnen het studentenplatform. In collegejaar 2012-2013 stond Carlijn aan het roer van de website en ze was vanaf de oprichting tot oktober 2014 voorzitter van Stichting Nultweevier.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

*