Minder hbo’ers gaan voor universitaire master

Verschillende maatregelen hebben ertoe geleid dat een derde minder hbo’ers doorstroomt naar het wo.

Steeds minder hbo’ers kiezen ervoor om na hun afstuderen een masteropleiding te volgen aan de universiteit. Uit berekeningen van de Inspectie van het Onderwijs is gebleken dat het aantal doorstromende hbo-studenten in de afgelopen tien jaar met een derde is afgenomen.

Deze daling wordt veroorzaakt doordat hbo’ers die ervoor kiezen om door te studeren tegen allerlei problemen aanlopen. Zo bestaat er een deel van de hbo’ers die geen recht meer heeft op studiefinanciering en er daarom vanaf ziet. Andere hbo’ers kunnen simpelweg geen gebruik maken van een studentenlening of studentenhuisvesting omdat hun universiteit schakelstudenten registreert als ‘contractstudent’ in plaats van ‘bachelorstudent’ of ‘masterstudent’.

Sinds 2010 worden instellingen niet meer door de overheid betaald om schakeltrajecten of premasters aan te bieden. Daarnaast mogen opleidingen sinds 2013 anderhalf keer het normale collegegeld vragen voor een premaster en mogen niet meer alle kosten bij de student worden neergelegd. Hierdoor is het voor universiteiten duurder geworden om hbo’ers op te leiden. Ook ontvangen universiteiten pas geld wanneer de studenten hun masteropleiding hebben afgerond. Het gevolg van deze ontwikkelingen is dat universiteiten een strengere selectieprocedure hanteren bij de toelating tot de schakeltrajecten.

Het Nederlandse onderwijssysteem zit zo in elkaar dat studenten na het afronden van een opleiding op een bepaald niveau kunnen doorstromen naar het volgende niveau. Juist daarom is het vreemd dat hbo-studenten tegen zoveel problemen aanlopen wanneer zij graag door willen studeren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*