Nationale studieschuld bijna achttien miljard euro

Het ISO lanceerde vandaag de Nationale Studieschuldmeter, die de actuele nationale studieschuld laat zien.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) lanceerde vandaag de Nationale Studieschuldmeter, een website waar je kan aflezen welk bedrag alle studenten en oud-studenten op dit moment nog verschuldigd zijn aan de overheid. Momenteel is de teller de 17,9 miljard euro al gepasseerd. Het bedrag blijkt uit cijfers van DUO, die het ISO heeft opgevraagd. Ter illustratie vermeldt het ISO dat er van dit bedrag 7,2 miljard biertjes genuttigd kunnen worden en 8 miljoen jaren collegegeld voor één persoon kunnen worden betaald.

Op de website verkondigt ISO dat de financiële investering die studenten in hun studie moeten doen een stuk groter is geworden door de invoering van het leenstelsel. Het ISO vindt daarom dat studenten iets terug mogen verwachten en roept op tot drie maatregelen. Ten eerste moet het collegegeld niet meer jaarlijks verhoogd worden, aangezien studenten niet meer door de basisbeurs in koopkracht worden gecompenseerd. Ten tweede moet het geld dat vrijkomt dankzij het leenstelsel uitsluitend geïnvesteerd worden in het onderwijs en het verbeteren daarvan. Ten derde wil het ISO dat nieuwe studenten hun studiekeuze kunnen maken gebaseerd op eerlijke, transparante informatie over studies en toekomstperspectieven.

Op dit moment betwijfeld het ISO nog of de studenten wel echt wat gaan terugzien van de enorme investering die ze moeten doen. Het ISO strijdt er dan ook voor dat de drie maatregelen worden doorgevoerd door het nieuwe kabinet.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*