Nederlanders in top drie problematisch alcoholgebruik

Dat komt mede door de hoge acceptatie in de Nederlandse maatschappij.

Nederlanders drinken problematisch veel. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek naar riskant alcoholgebruik in Europa. Alleen Ieren en Denen scoren hoger.

Problematisch drinken houdt in dat een drinker relatief vaak spoedeisende hulp nodig heeft, niet meer herinnert wat er is gebeurd en last heeft van schuldgevoelens en spijt achteraf. Daar komt bij dat Nederlanders amper de intentie hebben om te minderen. Slechts 30 procent is van plan het komende jaar minder te drinken.

Het probleem gaat vooral op voor Nederlandse mannen. Meer dan veertig procent van de Nederlandse mannen drinkt problematisch veel. Wereldwijd is dat vijfentwintig procent. Bij vrouwen is dat lager. Zij drinken ruim zevenentwintig procent tegenover twintig procent wereldwijd.

Floor van Bakkum van Jellinek, een instelling voor verslavingszorg, is geschrokken van de resultaten. “Een kwart van de mannen onder de 25 jaar geeft aan één keer per maand een blackout te hebben. Dat ze niet meer kunnen herinneren wat er is gebeurd. Dat is een indicatie voor hersenschade en zijn zorgelijke ontwikkelingen’’.

Volgens van Bakkum is het probleem de hoge acceptatie van alcohol in Nederland. Als mensen drugs gebruiken, trekt de omgeving vaak aan de bel. Een alcoholgebruiker heeft vaak vrij spel. Daarom zij er volgens van Bakkum overheidsmaatregelen nodig. Hierbij kan gedacht worden aan een verbod op marketing en sportsponsoring, een vaste prijs voor alcohol of een vermindering van locaties waar alcohol gekocht kan worden.

Mocht je hiervan schrikken, op de site van Jellinek kun je testen of je drankgebruik problematisch is en kun je online hulp krijgen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*