Nederlandse jongeren gebruiken relatief veel drugs

Het gebruik van mdma en amfetamine is het hoogst onder jonge Nederlanders ten opzichte van andere Europese jongeren.

Uit het jaarverslag van de Europese Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (EMCDDA) blijkt dat Nederlandse jongeren tussen de 15 en de 34 jaar in 2015 relatief veel drugs gebruikten vergeleken met andere jonge Europeanen.

Op het gebied van mdma zijn de Nederlandse jongeren koplopers. Gemiddeld 6,6 procent gebruikte mdma, terwijl dat onder de jongeren uit Ierland, de nummer twee op de ranglijst, gemiddeld 4,4 procent was. Onder de Nederlandse mannen uit die leeftijdsgroep lag het gebruik op maar liefst 8,5 procent.

Ook was het amfetaminegebruik het hoogst onder de Nederlandse jongeren. Het verschil met de nummer twee, Estland, is ruim drie procent. Nederland staat op de tweede plaats voor cocaïnegebruik en op de zesde plaats voor cannabisgebruik.

Er is een stijging zichtbaar in het aantal doden door drugs: in 2015 waren er zo’n zes procent meer sterfgevallen in de onderzochte landen dan in het jaar daarvoor. In Nederland sterven er jaarlijks zestien per miljoen inwoners aan de gevolgen van drugs.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*