Nieuwe pabo opleiding op de Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit gaat starten met een volledig universitaire pabo.

Komend studiejaar gaat de Radboud Universiteit beginnen met de nieuwe bacheloropleiding tot leerkracht. De voordelen van deze opleiding zijn volgens de Radboud Universiteit zijn dat docenten wetenschappelijke inzichten kunnen gebruiken in de praktijk. Daarnaast hebben studenten na hun studie meer keuzemogelijkheden voor een baan in het onderwijs.

De Radboud Universiteit hoopt op zo’n 50 tot 100 eerstejaarsstudenten komend studiejaar. Maar ook de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) aast op pabo studenten. Volgens Pabo-directeur Karin van Weegen is het overbodig om een volledig universitaire pabo op te richten. Sinds 2009 is er namelijk al een combinatie van universitaire en hogeschoolopleiding namelijk de Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO). Daarbij laat de HAN weten de drie jaar durende studie aan de Radboud Universiteit te kort te vinden. Studenten op de HAN studeren vier jaar en hebben daardoor meer tijd voor praktijkervaring.

De HAN en de Radboud Universiteit gaan komend studiejaar strijden om dezelfde studenten. Daarom heeft de HAN eerder al een protest ingediend bij de  landelijke toelatingscommissie voor nieuwe studies. Maar dat protest is in maart geweigerd. Nu de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie heeft toegestemd met de nieuwe opleiding, kan de Radboud Universiteit officieel met de opleiding gaan starten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*