Studenten RU ondernemen actie tegen aanwezigheidsplicht

Studenten Engelse taal en Cultuur en Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit komen met alternatieven voor de aanwezigheidsplicht.

Dit is een reactie op een brief van het bestuur van de opleiding aan alle studenten, waarin zij de aanwezigheidsplicht rechtvaardigden. Wanneer de studenten twee keer een college zouden missen van in totaal zeven colleges, verliezen zij het recht op herkansing. Bij het missen van drie colleges mogen ze het tentamen zelfs helemaal niet meer maken.

Volgens het bestuur blijft het lage rendement het grote probleem. De aanwezigheidsplicht is ooit ingevoerd om het rendement op te krikken. Als alternatief voor deze maatregel komen de studenten zelf met het idee om een strengere selectie van eerstejaarsstudenten te houden. Over twee weken zullen ze hun alternatieven mondeling toelichten aan het bestuur.

Wat vind jij van de aanwezigheidsplicht?


5 Reacties op dit bericht

 1. Heb zelf Engels gestudeerd, begrijp niet waar ze over klagen. De studie heeft nauwelijks contacturen en is met twee vingers in de neus te halen. Inderdaad, de colleges zijn niet altijd even zinvol, maar om nou te klagen over die plusminus 17 uur dat je een keer je nest uit moet…

  J / Beantwoorden
  • Ja nee. Als je zoals ik nog een studie ernaast doet is het wel prettig om bij overlap te kunnen kiezen naar welk college je gaat en dan niet het risico lopen om het tentamen niet te kunnen maken. Aanwezigheidsplicht is dom en kortzichtig. Maar nee, dat gezeik over de aanwezigheidsplicht is omdat alle studenten lui zijn natuurlijk /sarcasm.

   m / (in reactie op J) Beantwoorden
  • Studie Engels op de RU is niet “met twee vingers in de neus” te halen. De studie heeft inmiddels wat meer contacturen gekregen door het omgooien van verschillende vakken en het zijn 17 uur die je eigenlijk niet zou kunnen missen. Ik heb momenteel ook 17 uur college in totaal, maar daarvan heb ik maar 4 uur hoorcollege wat ik misschien zou kunnen missen omdat dat nog net niet verplicht is gesteld. Het punt is dat universitair onderwijs meer zelfstandig hoort te zijn, en nu worden we gedwongen om naar de colleges te komen omdat we blijkbaar minder gemotiveerde studenten op de opleiding hebben zitten.
   Ik betaal plus minus 1900 euro voor een studiejaar: ik betaal omdat ik WIL studeren. Ik ga dan ook naar alle colleges voor zover mogelijk en nuttig, maar ik ben een week ziek geweest, en dit betekent dat ik dus geen herkansing meer heb als ik nog een keer ziek word in dit blok.
   Bovendien wil ik er graag aan toevoegen dat er op dit moment nog géén uitzonderingen zijn voor de aanwezigheidsplicht. Trein rijdt niet wegens storingen/uitval materieel/ongeval met persoon? Ook al wordt het gemeld, afwezig. 2 weken ziek? Geen herkansing. In het ziekenhuis voor 3 weken? Dag eerste kans. Overreden door een auto en daardoor niet aanwezig? Nog steeds afwezig geteld. Stel dat je naar een uitvaart moet, zelfs DAN telt het als afwezigheid.

   Sanne / (in reactie op J) Beantwoorden
 2. In mijn twee jaar als opleidingscommissielid ben ik herhaaldelijk ingegaan tegen de aanwezigheidsplicht.
  Het zorgt voor verschoolsing en slecht beeld van studenten: zijn we als student niet meer in staat zelf verantwoordelijk te zijn voor het halen van de vakken? Moeten we nou écht zodanig gereguleerd worden dat we verplicht worden naar colleges te gaan? (Tijdens OpCo vergaderingen heb ik de aanwezigheidsplicht wel eens ‘een motie van wantrouwen jegens de student’ genoemd.)
  Ik denk dat we, als student, een studie kiezen die we zelf graag willen voltooien en dus onze eigen verantwoordelijkheid moeten nemen om naar colleges te gaan. Mocht het mogelijk zijn vakken te halen zonder naar de colleges te gaan, is dat m.i. een gebrek van de colleges, níét van de student.
  Bovendien, wil je nou echt studenten verplichten naar colleges te gaan die daar helemaal geen zin in hebben? Zo worden werkcolleges bevolkt door studenten die hun werk niet hebben gedaan en de voortgang in de colleges alleen maar verslechten. Laat die studenten maar eens voelen wat er gebeurt als ze hun werk niet doen en colleges missen: tentamens halen wordt dan echt een probleem (bij sommige vakken). Het is begrijpelijk dat de Radboud Universiteit zo min mogelijk uitvallers wil hebben, maar we zijn per slot van rekening geen middelbare scholieren meer. Met de aanwezigheidsplicht creëer je studenten die hun colleges moeten volgen omdat het moet en niet omdat ze graag hun vakken willen halen.

  M / Beantwoorden
 3. Flauwekul . Ik heb zelf in de jaren tachtig farmacie gestudeerd in Leiden. Op de praktijkvakken na was geen enkel theorie vak verplicht. Alleen als een docent geinspireerd lesgaf zat de zaal vo. Zoals Prof Noach die Farmacotherapie gaf. Hij kon levendig vertellen en boeide zijn publiek. Zijn collega’s Breimer en Damhof daarentegen waren slaapverwekkend. Ik heb kinetiek door zelfstudie behaald. Ik denk dat je met een aanwezigheidsplicht niets oplost. Het unieke van de universiteit was juist de individuele vrijheid en het leren hoe je moest blokken. Kortom niet verplicht stellen (behalve bepaalde praktijklessen bij exacte vakken) en neem van mij aan dat je in de tijd dat er college’s zijn zelf blokt of juist gaat.

  jr / Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*