Wat het regeerakkoord studenten te bieden heeft

Er ligt eindelijk een nieuw regeerakkoord op tafel. Het blijkt dat de student niet gematst wordt.

CU, CDA, D66 en VVD zijn er na lang onderhandelen in geslaagd om een regeerakkoord te vormen. De vraag is: Hebben ze hierbij aan de student gedacht? Afgelopen maand leek het er even op dat de basisbeurs misschien terug zou komen. Helaas is dit niet het geval.

Maar er staan nog andere punten in het regeerakkoord die te maken hebben met het hoger onderwijs. Eerstejaars studenten krijgen 1000 euro korting op het collegegeld, maar de rente op studieleningen wordt hoger. Bacheloropleidingen mogen niet langer zelf een numerus fixus instellen en opleidingen mogen alleen nog Engelstalig zijn als dit een toegevoegde waarde heeft. Ten slotte mogen masteropleidingen zelf hun studenten blijven selecteren, maar moeten straks wel aan strengere voorwaarden voldoen. Iedere bachelor student heeft echter het recht op minimaal één master binnen het eigen vakgebied.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) heeft laten weten teleurgesteld te zijn: “het is duidelijk dat het hoger onderwijs voor het nieuwe kabinet geen topprioriteit is”. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) is van mening dat studenten een sigaar uit eigen doos krijgen. De korting op het collegegeld wordt namelijk gedekt door de hogere rente die studenten over hun lening moeten betalen. Dit treft vooral armere studenten die een hogere lening af moeten sluiten.

Wat had jij graag anders gezien in het regeerakkoord? Laat het ons weten!


Over Nultweevier.nl Redactie

toon alle berichten

Dit is het account van de redactie van Nultweevier.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*