RU stopt met GroenLinkser op Instagram na kritiek

De overname van het Instagram-account van de Radboud Universiteit (RU) door een vrijwilliger van GroenLinks is vervroegd stopgezet.

Het Instagram-account van de RU wordt een aantal weken lang iedere week ‘overgenomen’ door een andere RU-student, die laat zien hoe zijn of haar leven als student er uitziet. Deze week was het de beurt aan Oscar, die onder zijn eerste post schreef: “Hey, ik ben Oscar. Ik ben een scheikundestudent aan de Radboud en een vrijwilliger voor GroenLinks. Deze week zal ik bomenknuffelende spam plaatsen op @Radboud_Uni en je laten zien hoe het Radboudleven er uitziet tijdens de drukste politieke week van het jaar.”

De post zorgde direct voor ophef. Veel volgers vonden het onacceptabel dat enkel GroenLinks van de RU een platform kreeg, of vroegen zich af of de universiteit indirect stemadvies gaf. Reden voor de redactie van het Instagram-account om in te grijpen: “Beste mensen, in deze takeover van ons Instagram account wilden we laten zien hoe een politiek actieve student de verkiezingsweek beleeft. Het was niet onze bedoeling om partij te kiezen. We merken echter dat dit anders wordt opgevat. Om iedere schijn van partijdigheid te vermijden, stoppen we daarom nu met deze takeover.”

Het is niet de eerste keer dat de RU tijdens een verkiezingsperiode een onhandige post op sociale media plaatst. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2011 kwam de universiteit in opspraak toen het Twitter-account van De Refter, waar toen ook al een stemlokaal te vinden was, een tweet plaatste waarin het opriep om te stemmen op de oppositie.

Foto: Instagram


Over Juul van der Vorst

toon alle berichten

Begon ooit als de Benjamin van Nultweevier.nl, maar voelt zich inmiddels de opa van de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*