Studenten betalen zich blauw aan ov-boetes

De afgelopen drie jaar hebben studenten bij elkaar opgeteld bijna 140 miljoen euro aan boetes betaald vanwege het te laat stopzetten van hun gratis ov.

Als student zijnde weten we allemaal hoe fijn het is om gratis met het openbaar vervoer te kunnen reizen, maar aan alle goede dingen komt een eind. Na je studie moet je op eigen initiatief je studentenreisproduct stopzetten, anders volgt er een boete. Uit onderzoek van het consumentenprogramma Kassa blijkt dat lang niet alle studenten dit op tijd doen. Maar liefst 170 duizend studenten betaalden de afgelopen 3 jaar een ov-boete van gemiddeld achthonderd euro. Daarmee incasseerden DUO en ov-bedrijven in totaal bijna 140 miljoen euro.

Nalatigheid en een gebrek aan goede communicatie zijn veelgehoorde argumenten voor het te laat stopzetten van het gratis ov. Volgens de ov-diensten is het niet mogelijk om het studentenreisproduct na de studie vanzelf te laten aflopen, maar daar is het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) het niet mee eens. “Het is onbegrijpelijk dat de ov-kaart nog steeds niet automatisch kan worden stopgezet als hij afloopt. Elk poortje op het station blijft dicht als je te weinig saldo hebt, maar een ov-kaart waarvan de afloopdatum van tevoren bekend is, kan niet vanzelf aflopen,” zegt ISO-voorzitter Jan Sinnige.

Ook de politiek weet van het grote aantal ov-boetes en wil een onafhankelijk onderzoek naar het automatisch stopzetten. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen heeft al opdracht voor dat onderzoek gegeven. Het is nog niet duidelijk wanneer dit onderzoek zal verschijnen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*