Studenten mogen onterecht ontvangen uitwonendenbeurs houden

Verschillende studenten profiteren van fouten van de overheid en hoeven de uitwonendenbeurs niet terug te betalen.

Onder de studenten die nog recht hadden op een studiebeurs, kwam het wel eens voor dat een thuiswonende student zich inschreef op een ander adres, om zo de hogere uitwonendenbeurs te ontvangen. Zo kon de thuiswonende student zo’n tweeduizend euro extra per jaar vangen. Maar als je betrapt werd, moest je dat geld allemaal terugbetalen, plus nog een boete.

Dat geldt echter niet voor de frauderende studenten die naar de rechter stapten nadat zij betrapt waren. De rechter bepaalde voor hen namelijk dat het bewijs voor hun fraude niet geldig was en dus niet kon leiden tot het opleggen van een boete. Het zogenaamde bewijs bestond namelijk uit overheidscontroles, waarvoor de overheid externe bedrijven inschakelde die vervolgens weer onbevoegde zzp’ers de daadwerkelijke controles lieten uitvoeren. En dat mag niet: het controleren van persoonsgegevens is uitsluitend een taak van de overheid.

Ook heeft de rechter besloten dat de studenten het onterecht ontvangen geld niet hoeven terug te betalen. Sinds juni zijn er al achttien rechtszaken geweest, waardoor de overheid niet alleen tienduizenden euro’s aan terugbetalingen en boetes heeft misgelopen, maar ook opgescheept zat met de kosten voor de rechtszaken. Mogelijk zijn er nog veel meer soortgelijke gevallen.

Maar daarmee is het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap nog niet klaar: het ministerie gaat proberen de studenten alsnog het onterecht ontvangen geld terug te laten betalen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*