Kabinet sluit akkoord leenstelsel

De kogel is door de kerk. Vanaf collegejaar 2015/2016 krijgen studenten te maken met een leenstelsel.

De plannen worden vandaag, na uitvoerige onderhandelingen, door het kabinet gepresenteerd. Na deze onderhandelingen kan Minister Bussemaker rekenen op de steun van D66 en GroenLinks. Die steun had ze nodig om de plannen door de Eerste Kamer te krijgen. De basisbeurs wordt dus verleden tijd.

De aanvullende beurs wordt echter verhoogd en ook studenten met onvindbare ouders hebben recht op een tegemoetkoming. Studenten krijgen voortaan, in plaats van de huidige vijftien jaar, tussen de dertig en veertig jaar de tijd om hun ‘studievoorschot’ terug te betalen. Daarnaast zal de ov-jaarkaart gewoon blijven bestaan. Alle plannen kun je hier vinden.

Minder studenten
Onderzoek toonde eerder al aan dat studenten last hebben van leenangst. De vrees is dan ook dat minder scholieren zullen besluiten om te gaan studeren wanneer het leenstelsel wordt ingevoerd.

Door een gebrek aan politieke steun kon het leenstelsel eerder niet worden ingevoerd. Na jaren van plannen, uitstellen en opnieuw uitstellen, is het dan toch zo ver… /RG


Over Robin van Gennep

toon alle berichten

Begon ooit als beheerder van de uitagenda, maar bemoeit zich nu overal mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*