Koopkracht studenten omlaag in 2017

Iedereen er op vooruit in 2017? Nee, zegt het ISO. De student verliest juist koopkracht.

Sinds de invoering van het leenstelsel berekent budgetorganisatie NIBUD niet langer de koopkrachtverschillen bij studenten. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) besloot dan maar zelf aan het rekenen te slaan en de uitkomst van hun onderzoek stemt niet vrolijk: de meeste studenten gaan er in koopkracht op achteruit in 2017. De daling is vooral te wijten aan het afschaffen van de basisbeurs en de stijging van het collegegeld, die in 2017 voor het eerst boven de 2000 euro uitkomt.

Volgens voorzitter Jan Sinnige van het ISO zijn het vooral de studenten waarvan de ouders niet kunnen bijspringen, die het hardst worden geraakt. ‘De cijfers liegen er niet om: de drempel om te studeren blijft hoger worden’, aldus Sinnige.

Het kabinet was er als de kippen bij om ouderen, een andere groep die slecht uit de koopkrachtplaatjes kwam, flinke compensatie te beloven. Of studenten dit ook kunnen verwachten, is nog maar de vraag. Sinnige: ‘Dijsselbloem kondigde een forse koopkrachtreparatie aan. We willen dat hij studenten hierin meeneemt, maar we vrezen het ergste.’


Over Juul van der Vorst

toon alle berichten

Begon ooit als de Benjamin van Nultweevier.nl, maar voelt zich inmiddels de opa van de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*