Volgend jaar geen rente over studielening

Studenten die komend studiejaar afstuderen, betalen vijf jaar lang 0 procent rente.

Dat melden bronnen rondom het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) aan dagblad Trouw. Nog nooit eerder betaalde studenten zo’n laag percentage. Niet alleen de studenten die dit jaar hun studie afronden zullen profiteren van het nieuwe rentepercentage:  ook de studenten die in bijvoorbeeld 2012, 2007 of 2002 afstudeerden en nog een schuld hebben, profiteren de komende vijf jaar van het nieuwe rentepercentage.

De verdere daling is niet geheel onverwacht. De afgelopen jaren daalde de rente al gestaag en dit jaar bedroeg de rente slechts 0,01 procent, ook een laagterecord. De daling komt doordat de bepaling van de hoogte van de rente gekoppeld is aan de rente die de staat betaalt over zijn obligaties. Die rente is het afgelopen jaar zo ver gedaald, dat op enkele kortlopende leningen de overheid inmiddels een negatief percentage krijgt.

Het nieuwe rentepercentage op de DUO-leningen lijkt dan ook beter dan het is. Onder de oude afspraken zou het het percentage zelfs zijn gezakt onder de 0, waardoor studenten geld toe zouden krijgen op hun leningen. Vorig jaar werd echter afgesproken dat zo’n negatieve rente niet meer mogelijk is voor studieleningen.


Over Juul van der Vorst

toon alle berichten

Begon ooit als de Benjamin van Nultweevier.nl, maar voelt zich inmiddels de opa van de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*