Weinig universiteiten maken gebruik van collegegeldvrij besturen

Ondanks dat het collegegeldvrij besturen vorig jaar is ingevoerd blijkt het dat nog maar weinig onderwijsinstellingen hiermee hun fulltime studentbesturen tegemoet komen.

Vorig jaar is het collegegeldvrij besturen ingevoerd. Dit maakt het voor fulltime studentbestuurders mogelijk om te besturen zonder collegegeld te betalen, aangezien zij een jaar geen onderwijs volgen. Volgens het ISO (Interstedelijk Overleg Studenten) komt hier in praktijk echter te weinig van terecht.

Universiteiten kunnen er zelf voor kiezen om de regeling wel of niet in te voeren. Uit onderzoek van het ISO blijkt dat op dit moment 87% van de fulltime bestuurders nog gewoon het volledige collegegeld betaald. Veel universiteiten overwegen niet eens om studentbestuurders op deze manier tegemoet te komen. Daarnaast blijkt volgens ISO ook dat veel universiteiten hun studenten niet goed voorzien van informatie omtrent een bestuursjaar.

Daarom heeft het ISO actie ondernomen en een open brief geschreven naar Minister Bussemaker. Hierin vragen ze haar om afspraken te maken met de hogescholen en universiteiten om daadwerkelijk het collegegeldvrij besturen in te voeren. “Alleen op die manier houden we een uitdagend studieklimaat in stand en krijgen alle studenten de kans om zich te ontplooien. Niet alleen de studenten die een jaar extra collegegeld kunnen missen͟ aldus kandidaat-voorzitter Rhea van der Dong.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*