Vraagtekens bij inleverprogramma Turnitin

Een student aan de UvA is het er niet mee eens dat hij bij het inleveren van zijn opdrachten ook de rechten van het document kwijtraakt. Hij weigert er nu verder mee te werken.

Dit meldt Folia, journalistiek medium van de UvA. In de gebruiksovereenkomst van het inleverprogramma staat dat de rechten van de ingeleverde opdrachten naar Turnitin gaan en dit vervolgens gebruikt kan worden voor allerlei doeleinden, zoals reclames en advertenties. Na het inleveren weet je dus niet wat er voor de rest met je werk gebeurt, ondanks dat je zelf de auteur bent.

Ook de Radboud Universiteit maakt gebruik van het programma. Martijn Gerritsen, woordvoerder van de Radboud Universiteit, erkent het probleem. ‘Dit is iets waar het hele onderwijs in Nederland mee te maken heeft, ook wij’, laat Gerritsen weten aan ANS. Hij laat tevens weten dat de Radboud in gesprek is met Iparadigms, het bedrijf achter Turnitin, om te kijken of het probleem kan worden opgelost. De Radboud Universiteit heeft plannen om over te stappen van Blackboard naar Brightspace. Onbekend is of de universiteit hierna nog verder gaat met Turnitin.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*