Wildfietsen in binnenstad niet zonder risico

Veel Nijmegenaren fietsen op plekken waar dit eigenlijk niet de bedoeling is, maar dit is niet zonder risico.

In veel Nijmeegse winkelstraten geld een inrijverbod. De Broerstraat, Stikke Hezelstraat, Marikenstraat en Pauwelstraat gelden allemaal als no go zone voor fietsers. Net zoals de Grote Markt en Burchtstraat tijdens de wekelijkse markt. Wie het erop waagt om deze straten toch nog fietsend over te gaan loopt het risico op een fikse boete.

In 2016 werden er 213 boetes uitgedeeld en afgelopen jaar zelfs meer dan dubbel zo veel. De boete bedraagt 55 euro plus 9 euro administratiekosten. Overtreders op bromfietsen moesten zelfs 95 euro aftikken. Toch laten fietsers zich niet zo makkelijk intimideren en blijven ze winkelaars het leven zuur maken.

Henny van Straaten, voorzitter van de Vereniging Centrum Ondernemers Nijmegen wil graag een hardere aanpak de overtreder zien. Volgens hem doen de wildfietsers afbreuk aan het imago van Nijmegen als een leuke winkelstad, “Wie in voetgangersgebied loopt moet zich op zijn gemak voelen in plaats van op zijn hoede”. Volgens Kees Spoorenberg, de voorzitter van de Nijmeegse tak van de Fietsersbond maken niet alleen studenten en scholieren zich hier aan schuldig. Het is een mentaliteitsprobleem van jong en oud.

Fiets jij voortaan om?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*