Woonproject STEK: Studenten en asielzoekers gaan samen wonen in Nijmegen.

271 bewoners van AZC Stieltjesstraat in Nijmegen wonen sinds kort samen met 51 studenten.

De nieuwe bewoners van het pand zijn geselecteerd door de jongerenhuisvester Socius. De studenten zijn erg enthousiast over het contact en maken dan ook graag een praatje met de asielzoekers. Ook is er ruimte voor projecten. Malou Rutten, een nieuwe bewoonster, heeft de studie beeldende kunst gedaan en zou bijvoorbeeld graag met kinderen in het AZC iets creatiefs willen doen. Er zijn tevens intekenlijsten voor samen sporten, knutselen en het maken van muziek. Ook het oefenen van Nederlands is mogelijk.

De waarde die het ontspannen contact tussen de studenten en asielzoekers heeft is erg groot, zegt Lian van Driel, locatiemanager bij het AZC. Volgens van Driel waren er eerst bedenkingen, maar het is erg belangrijk voor de inburgering.  Het huisvesten vulde ook de ongebruikte ruimte in het pand op, waar al langere tijd verdiepingen leegstonden.

Er is al een soortgelijk project van Socius in Utrecht, met een verdeling van studenten en asielzoekers  in twee aparte panden. Een constructie in Nijmegen, met iedereen onder één dak, is nog niet eerder voorgekomen. Het project loopt tot september volgend jaar. Tot dan is het AZC geopend.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*