Biersoep

Het wordt weer langzaam kouder en eerder donker in ons kikkerlandje en dat betekent dat de tijd voor soepjes weer is aangebroken. En natuurlijk zouden wij Nultweevier.nl niet zijn als wij daar geen mooi experimentje van zouden maken.

Een experiment dus. We hebben flink wat af gegoogeld en uiteindelijk vonden we dit recept. Zeker het proberen waard natuurlijk; een soepje gemaakt van het goudgele vocht waar we allemaal geen genoeg van kunnen krijgen.

Wat heb je nodig? Voorgerecht voor 4 personen

  • 2 Grote uien
  • 1 Pot vleesfond (380mL)
  • 2 Flesjes/blikken “premium” pilsener
  • 2 Eetlepels donkerbruine basterdsuiker
  • 1 Theelepel tijm
  • 2 Bruine afbakbroodjes
  • 100 Gram geraspte Gruyère kaas
  • Boter/olie

Als je deze ingrediënten ziet denk je misschien: wat moet dit toch worden? Na het proeven denken wij dat je de soep het beste kunt omschrijven als: Franse uiensoep met biertwist.
Daar gaan we dan!

Hoe ga je te werk?

Om te beginnen schil je de uien en snijd je deze in stukken. Je kunt ervoor kiezen om ze te snipperen, maar zelf vonden wij het wel lekker bourgondisch om de uien grof te snijden.

2015-09-28 19.10.01Vervolgens verhit je wat olie of boter in een soep pan en zodra deze heet is voeg je de uien toe. Deze uien fruit je zo’n 3 minuten, totdat ze glazig zijn. Voeg nu de basterdsuiker toe om de uien te karamelliseren. Roer even goed als je de suiker hebt toegevoegd, totdat je ziet dat de uien een mooie bruine kleur krijgen. De volgende stap is erg simpel: gooi de vleesfond , tijm en de biertjes bij de uien in de pan. Laat dit zo’n 20 minuutjes, met de deksel erop, pruttelen.

Ondertussen kun je alvast de broodjes snijden. Let op! Je hoeft ze niet van tevoren af te bakken. Snijd elk broodje in 4 sneetjes.

2015-09-28 19.32.47Als de soep klaar is verdeel het dan over de soepkommen en leg in elke kom 2 sneetjes brood. Doe de kaas op dit brood (en in de soep als je wilt) en zet de kommen zo’n 3 minuutjes in de oven op ongeveer 120 graden.

Haal ze uit de oven en Tada! je huisgemaakte biersoep staat klaar om geproefd te worden.

 

 

Wat vonden wij er van?2015-09-28 19.37.44
Het is een bijzonder soepje. Je zou misschien denken dat de biersmaak uit de soep trekt tijdens het koken, maar dit is zeker niet het geval. Door het karamelliseren van de uien ontstaat er een soort balans tussen zoet en bitter, maar mocht je het meer als een geheel willen laten smaken is het misschien een idee de soep eens met een donker biertje te maken in plaats van met pilsener. Het zout van de kaas is trouwens wel echt een must, anders is het geheel echt te zoet. Oh en als je deze soep als hoofdgerecht wilt eten, moet je het recept wel echt verdubbelen!

Ons eindresultaat ziet er misschien niet zo fabulous uit als de afbeelding hierboven, maar het was zeker het proberen waard!

Bon appétit!


Over Joël Hendrix

toon alle berichten

Is onze kersverse cultuurredacteur, maar schrijft soms ook wel eens over serieuze zaken...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*