Chocolade-biertaart

Studentikoos koken kunnen we natuurlijk allemaal. Althans, in de goedkope en snelle zin van het woord. Nultweevier.nl nam het letterlijk en bakte een taart met bier. Bon appetit!

Nultweevier.nl bestaat deze week vier jaar en dat werd gevierd met een mooie taart! We combineerden twee – voor studenten – niet-te-missen ingrediënten. Bier voor de mannen en de vrouwen met ballen, en chocolade voor de nodige happy vibes. In het Medisch Dossier lazen we al dat bier een heus wondermiddel is: het is goed voor je hart en bevordert borstgroei bij vrouwen. Combineer dit met een vooral bij vrouwen erg geliefd ingrediënt – chocolade – en je hebt de beste taart van de wereld. Althans, als alles goed gaat…

Om niet te eindigen met een misbaksel is het slim om de volgende stappen precies te volgen. Het recept is niet moeilijk, maar je komt er al snel achter dat geduld een schone zaak is. Neem dus genoeg tijd om alles voor te bereiden en zo alle hindernissen te ontwijken. Nultweevier.nl testte het recept natuurlijk even en twee mannen(!) zijn erin geslaagd een heerlijke taart op tafel te zetten.

Allereerst race je naar de winkel of plunder je de voorraadkast van je huisgenoot voor de volgende ingrediënten:

Voor de cake

 • 100 gram hazelnoten
 • 100 gram geschaafde amandelen
 • 1 vanillestokje
 • 250 gram boter
 • 250 milliliter Stout bier
 • 200 gram suiker
 • 280 gram bloem*
 • 80 gram cacaopoeder
 • 2,5 theelepel bakpoeder*
 • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 140 ml karnemelk
 • 2 eieren

*Geen bloem en/of bakpoeder in huis? 280 gram zelfrijzend bakmeel als vervanging voor deze twee werkt prima. Close enough, toch? 

Voor de roomkaascrème (hmmm…)

 • 180 gram boter
 • 180 gram poedersuiker
 • 180 gram roomkaas op kamertemperatuur (monchou is een prima alternatief)

Voor de garnering

 • 200 gram witte chocolade
 • 2 eetlepels cacaopoeder

Wat je nog meer nodig hebt

 • boter om in te vetten
 • een springvorm
 • cellofaanfolie
 • bakpapier
 • een keukenweegschaal of een goed inschattingsvermogen
 • een mixer
 • een paar pannen en kommen

Heb je alles kunnen vinden? Dan gaan we aan de slag! We zullen beginnen met het maken van de basis van de taart: de cake. Hiervoor is het belangrijk dat je begint met het voorverwarmen van de oven (anders klopt de baktijd niet meer). Verwarm de oven voor op 170 graden celsius.

De cake
Nu kun je de amandelen en hazelnoten al meteen in de oven roosteren. Doe dit totdat ze een beetjeNultweevoer-choco-biertaart-2478 krokant zijn. Dit maakt het makkelijker ze straks te crushen. Snijd vervolgens het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit. Dit mag je even bewaren. Smelt de boter in een pan en schenk het bier erbij. Doe dit rustig en laat het niet te snel heet worden, anders verbrandt de boter en verpest het de smaak van je taart. Haal de pan van het vuur en roer het vanillemerg en de suiker erdoor. Het kan dat de suiker niet zo goed wil oplossen, maar daar hoef je je geen zorgen om te maken. Meng in een kom, met een garde, het cacaopoeder, de bloem en het bakpoeder (of het zelfrijzend bakmeel).

Nultweevoer-choco-biertaart-2471Verzamel al je frustratie, hak de noten fijn en meng ze met een snufje zout door het bloemmengsel. Het fijnhakken van de noten gaat het makkelijkst met een groot mes of door ze met een hard voorwerp te pletten. Tip: je kunt de noten op een schone theedoek leggen en deze dicht vouwen, ga er daarna overheen met een deegroller en je gecrushte nootjes blijven veilig bij elkaar liggen. Roer het bier-botermengsel dat je net in de pan hebt gemaakt, de karnemelk en de eieren erdoor. Vet de bakvorm in en leg een vel bakpapier op de bodem. Dit bakpapier lijkt misschien dubbel op, maar is later echt nodig om je taart heel uit de vorm te krijgen. Schenk het beslag in de bakvorm en bak de cake in circa zestig minuten gaar.

Wil je testen of je cake gaar is? Steek er een satéprikker in, haal hem eruit en als er niets meer aan de prikker blijft plakken is hij gaar. Laat de cake afkoelen en haal hem uit de vorm. Dit is belangrijk dus, laat ‘m even een uurtje met rust. Is je cake namelijk nog warm, dan maakt dit het aanbrengen van de roomlaag een stuk moeilijker.

Nultweevoer-choco-biertaart-2498Nultweevoer-choco-biertaart-2545

 

De roomkaascrème
Ondertussen kun je alvast je roomkaascrème maken. Klop de boter met de poedersuiker luchtig en meng de roomkaas erdoor. Tip: als je de keuken niet in een sneeuwlandschap, zoals op de foto, wil laten veranderen; gooi dan een theedoek over de mixer en de kom heen zodat de poedersuiker min of meer in de kom blijft. Bestrijk de boven- en zijkant van de cake met de roomkaascrème. Bestuif de bovenkant van de taart met cacaopoeder.

 

Nultweevoer-choco-biertaart-2541Nultweevoer-choco-biertaart-2508Nultweevoer-choco-biertaart-2549

Garnering
Om echt te kunnen patsen zorg je natuurlijk even voor een mooie garnering. Smelt de chocolade au bain-marie tot ongeveer veertig graden. Au bain-marie is een duur woord voor ‘verwarmen in een pan, in een pan met water’: doe je chocolade in een pan, en plaats die pan in een andere, iets grotere pan met kokend water. Het water uit de onderste pan verwarmt dan langzaam de inhoud van de bovenste pan. Zo kom je nooit boven de honderd graden uit. Schenk twee derde van de gesmolten chocolade op een plaat (een vlakke snijplank voldoet ook). Strijk de chocolade met een paletmes (of iets anders) door elkaar tot hij afgekoeld is (ongeveer 26°C). Schep de afgekoelde chocolade door de warme chocolade en meng goed en snel door elkaar. Zo krijg je straks een harde, glanzende en knapperige chocoladelaag. Bestuif het cellofaan met cacaopoeder en strijk de “getempereerde” chocolade eroverheen. Laat de chocolade hard worden in de koelkast. Breek de chocolade in stukken en garneer de zijkant van de taart ermee.

En tadaa…!

Nultweevoer-choco-biertaart-2585

Gaat het jou lukken deze taart te maken?


Over Nick van Dijk

toon alle berichten

Parttime nerd en fotograaf die eigenlijk al veel te lang bedrijfskunde studeert en nog niet helemaal weet of hij dat nu op HBO of WO niveau wil doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*