Nultweevoer: Romeinse pasta carbonara

Dit is niet zomaar pasta carbonara, maar pasta carbonara naar authentiek Romeins recept. En het is ook nog eens super makkelijk om te maken! Buon appetito!

Wanneer ik denk aan mijn studententijd in Rome, denk ik aan culinaire orgasmes. Verreweg het grootste deel van mijn Erasmusbeurs werd uitgegeven aan lokale trattoria’s en pizzeria’s. Als inwoner van de eeuwige stad genoot ik van de liefde waarmee gerechten bereid werden. De spaghetti carbonara is van origine een Romeins gerecht, onmisbaar in de Romeinse keuken en pronkt nog steeds op elke menukaart in de stad. De schoonheid van het gerecht zit hem in de eenvoud. Een goede carbonara is simpelweg niet te weerstaan.

Mijn recept is afkomstig van een Romeinse trattoria: een informeel familierestaurant waar moeder, vader en zoon al decennialang een hongerige buurt voeden. Het gebruiken van room is overigens absolute heiligschennis, een echte carbonara maak je zonder.

Wat heb je nodig? (2 personen)

  • 200 gram spekreepjes
  • 300 gram tagliatelle (of spaghetti, penne, net waar je zin in hebt)
  • 4 eieren
  • 50 gram Pecorino Romano (niet overal verkrijgbaar, parmigiano/parmezaanse kaas is een goed alternatief)
  • een klein beetje peterselie
  • peper en zout

Hoe ga je te werk?

Zet een pan water op het vuur en wacht tot het water gaat koken. Ondertussen maak je de saus. Meng 3 hele eieren en het eigeel van 1 ei in een kom met de kaas, een beetje zout en peper. Ongeveer 2 minuten kloppen tot de saus een mooi geheel wordt. Doe de pasta in het kokende water.

pasta carbonara

Gooi nu in een andere pan een klein beetje olie en de spekreepjes. Let op dat je de reepjes niet te hard bakt. Als de pasta beetgaar is giet je deze af en gooi je het in de pan met de spekreepjes. Belangrijk is dat je nu de pan van het vuur haalt, anders gaat het eimengsel stollen. Voeg de saus toe en schep nog een aantal keer flink alles door elkaar.

pasta carbonara

Bravo! Je carbonara is gebouwd. Schep op en besprenkel het bord met nog een klein beetje peterselie om het af te maken. Buon appetito!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*