[Nultweevoer] Surinaamse Roti

Als student moet koken vooral makkelijk zijn, zo is het idee. Maar elke dag een pastaatje of agv’tje is ook weer niet de bedoeling.

Soms heb je nu eenmaal zin in een kleine culinaire uitspatting. Dan is dit recept voor heerlijke Surinaamse roti misschien wel wat voor jou! Alhoewel het wel wat tijd kost, is het simpeler dan je denkt.


Ingrediënten (3 personen)

  • Drie Roti’s (toko, vriesvak)
  • 500g kip (filet/dijen)
  • 2-3 flinke (zoete) aardappelen
  • 400g kouseband (toko)
  • 1 eetlepel tandori massala (toko)
  • 2 tot 3 theelepels djinten/ongemalen komijn (toko)
  • Anderhalve centimeter gember
  • Rode ui (versnipperd)
  • Twee flinke tenen knoflook
  • Madame Jeanette-peper
  • Blok groentebouillon
  • Drie eieren
  • Scheut (olijf)olie

Benodigdheden: ruime koekenpan/wok met deksel(!)

Tijd: 20 minuten voorbereidingstijd, 2-3 uur stoven


Bereiding
Snij de kip in flinke blokken. Marineer met een beetje olie, de massala en de djinten in een schaal. Verdeel de marinade goed over de kip. Het is het lekkerst om de gemarineerde kip een nachtje afgedekt in de koelkast te laten staan, zodat de marinade er goed in kan trekken, maar direct gebruik kan ook.

Doe wat olie in een ruime hapjespan of wok en laat het heet worden. Ondertussen snij je de ui, knoflook en gember. Gooi het samen in de pan en fruit totdat de ui zacht is geworden (niet aan laten branden). Verbrokkel vervolgens het blok groentebouillon hier overheen en wacht tot het gesmolten is.

roti_kip roti_ui

Voeg nu de kip toe. Zorg dat de wok nog altijd op hoog vuur staat om de kip even te laten ‘schrikken’. Draai de kip regelmatig om totdat er aan alle kanten een mooi laagje is verschenen (maar nog niet helemaal gaar). Dan is het nu tijd om het water toe te voegen. Probeer zelf in te schatten of het misschien iets meer of minder dan de 300ml moet zijn. Laat de pan met deksel nu zo’n 2 (kipdij) tot 3 uur (kipfilet) op laag vuur staan totdat de saus wat is ingedikt.

roti_kip2 dsc_0085

Schil de aardappelen en snij in blokjes. Laat ze het laatste halfuur meestoven. Snij de kousenband in stukjes (verwijder de uiteindes) en laat, samen met de Madame Jeannette-peper, nog zo’n 15 minuten meestoven. Kook vervolgens de eieren (hardgekookt) en verwarm de roti in de magnetron (ontdooid +/- 50 seconden per stuk).

dsc_0087 dsc_0089

Serveer met het gepelde ei en de saus met kip op de roti. Stukje peper bijvoegen als je het durft (waarschuwing: niet voor watjes). Roti eet je gewoon lekker met je handen, dus scheur een stuk van de roti af en gebruik het om de saus op te pakken.

dsc_0093 roti

Eet smakelijk!

PS: ik, cultuurbarbaar, eet de roti graag met een beetje chilisaus


Over Juul van der Vorst

toon alle berichten

Begon ooit als de Benjamin van Nultweevier.nl, maar voelt zich inmiddels de opa van de redactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*


*