Een ode aan de Thomas van Aquinostraat

In ‘Ode aan…’ wordt een eerbetoon gebracht aan de waardevolle dingen in het leven van een Nijmeegse student. Deze ‘Ode aan…’ wordt opgedragen aan de Thomas van Aquinostraat, waar de huidige gebouwen binnenkort plaats gaan maken voor twee ultramoderne en energieneutrale gebouwen.

Geen student die niet bekend is met de straat op de campus die vernoemd is naar een van de belangrijkste denkers van de middeleeuwen: Thomas van Aquino. Dé filosoof en theoloog die het bestaan van god met vijf filosofische argumenten ‘bewees’ en in 2013 door onze lezers verkozen werd tot lievelingsgeleerde van de Radboud Universiteit. Thomas van Aquino besteedde veel aandacht aan de werking van de natuur. Zo geloofde hij dat God via de geschapen wereld ontdekt en gekend kon worden. Die natuur is letterlijk volop bij de TvA gebouwen terug te vinden. In de zomer nodigt deze natuur menig student uit om een buitenwandeling te maken, om bijvoorbeeld van Spinoza naar Erasmus te lopen. In donkere en natte tijden bieden de gangetjes van TvA ons de mogelijkheid om droog naar een van deze gebouwen te lopen.

Die smalle gangetjes zullen we ons over een tijdje alleen nog maar kunnen herinneren. Over herinneren gesproken: veel docenten weten nog goed wat hun eerste indruk van TvA was. Jutta Joachim, docent Politicologie, kreeg allemaal positieve gevoelens bij de gebouwen. ‘’Het was heel levendig. Ik zag de groene ruimtes, mensen zaten op banken met koffie en praatten of waren op weg naar de les. En ik merkte de vermenging van studenten en academici,’’ aldus de politicoloog. Esther-Mirjam Sent, hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid, ziet TvA als een tweede huis. ‘’Gezellig, zo’n leuk dorpsstraatje geeft wel een mooi campusgevoel, anders dan de grootschaligheid van campussen. Een plek om je thuis te voelen’’.

De natuur, gezelligheid en het dorpsgevoel. Dit zijn de elementen die ervoor zorgen dat velen van ons enige affectie met TvA hebben. Thomas van Aquino zijn uitspraak ‘’de dingen waarvan we houden, vertellen ons wie we zijn,’’ vind ik hier wel op zijn plaats. De natuur, gezelligheid en het dorpsgevoel: eigenlijk is het ook wel beschrijvend voor onze stad Nijmegen. Voor Carlo Hagemann, docent Communicatiewetenschap, uit de affectie zich niet alleen in het houden van TvA. Sterker nog, TvA heeft voor Hagemann affectie naar een hoger level gebracht. Het begon bij de werkgroepen die Hagemann vroeger op TvA had. ‘’En die werkgroepen, die waren cruciaal in mijn leven. Ik heb daar de vrouw ontmoet waarmee ik later getrouwd ben, dus wat dat betreft heb ik wel een geschiedenis met TvA’’.

De TvA gebouwen scoren niet op alle gebieden hoog bij studenten en docenten. Enkele voorbeelden zijn dat de kleur grijs zowel binnen als buiten de overhand heeft, veel dingen oud en versleten zijn en alles best klein is. Ook het vinden van de weg is een flinke opgave. Zo heb ik me als student meerdere keren verloren in TvA, wat voor mij het grootste doolhof van de wereld is. En zelfs docenten blijven er moeite mee hebben. ‘’Als je eenmaal in het gebouw loopt, heb je binnen 5 minuten niet meer door waar alle windrichtingen zich bevinden,’’ zegt Marcel Wisselburg. Wisselburg is sinds 1990 jaar werkzaam in TvA 5 en vertelt vorig jaar nog verdwaald te zijn geweest.

Laat ik deze ode met een positief bericht afsluiten: want waar we in het leven vaker de term ‘afscheid nemen bestaat niet’ gebruiken, doen we dat ook hier. Uiteraard omdat de straat Thomas van Aquino blijft heten, maar ook omdat het zomaar zou kunnen dat je een stukje TvA op een andere plek in Nijmegen terug gaat zien. Het sloopmateriaal van de huidige TvA gebouwen zal namelijk opnieuw gebruikt worden bij nieuwe Nijmeegse bouwprojecten. De uiteindelijke nieuwbouw van TvA zal rond februari 2018 gaan beginnen, zodat in 2020 het nieuwe gebouw in gebruik kan worden genomen. Ongetwijfeld zal Thomas van Aquino vanaf zijn plekje aan de Comeniuslaan, voor de aula, een oogje in het zeil houden!

Benieuwd naar hoe de nieuwe gebouwen er uit gaan zien?

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

*