VELKOMMEN I ÅRHUS

Aarhus is de tweede stad van Denemarken en staat vooral bekend om haar gezellige centrum, prachtige haven, stranden en haar rijke Viking cultuur. Met als hoogtepunt het openluchtmuseum Den Gamle By, waar je kunt zien hoe het leven vroeger was.

odg_aarhus1De stad
Wie aan Denemarken denkt, denkt natuurlijk meteen aan Kopenhagen. Er zijn weinig mensen die weten dat Aarhus de tweede grootste stad is van Denemarken, met zo’n 250.000 inwoners. Aarhus ligt op het vasteland van Denemarken, Jutland, en is een echte studentenstad. Het centrum van Aarhus heeft gezellige cafeetjes, vooral aan de rivier (probeer echt eens de curly fries bij het Cross Café), en genoeg leuke winkels.

De makkelijkste manier om jezelf te vervoeren is met de bus, aangezien de afstanden tussen de universiteit, het centrum en de studentenflats best groot zijn. Helaas is dit wel redelijk prijzig (zoals eigenlijk alles in Denemarken). Op zich zou je ook kunnen fietsen.

Aarhus International
Per semester studeren er zo’n 150 tot 200 buitenlandse studenten aan de Aarhus School of Business (of zoals de Denen zo mooi zeggen: “Handelshøjskolen”), slechts een onderdeel van de Aarhus Universiteit. In de introduction week leer al snel veel mensen kennen. Tijdens deze week wordt je verdeeld in groepen van ongeveer twintig studenten, die begeleid worden door twee Deense tutoren. Naast een hoop feestjes krijg je tijdens deze week een rondleiding op de universiteit en door de stad, informatie over studeren in Aarhus en je vakkenpakket. Er is zelfs een heuse sportdag. Om je er echt thuis te voelen kun je gedurende 6 weken ook een cursus Deens volgen.

Je moet hierheen, want:
Uitgaanodg_aarhus2
Er zijn genoeg leuke kroegjes (Tir na Nóg, Sherlock Holmes, Waxies, Bridgewater) te vinden in het centrum van Aarhus, waar vaak livemuziek of karaoke is. Daarnaast zijn er ook een aantal echte discotheken die je absoluut gezien moet hebben (Social Club, Student House). Maar het allerleukste is misschien nog wel de kroeg/club onder de universiteit: Klubben. Hier kun je elke donderdagavond een feestje bouwen!

Uitstapjes
Het international office organiseert gedurende het semester verschillende uitstapjes. Nog voor de introductie begint, kun je samen met andere uitwisselingsstudenten naar de Ikea. Daarnaast is er een tripje naar Legoland (zeer aan te raden), een rondleiding in het Aros Museum, een quiz night, een goodbye BBQ (of Christmas Party in de winter) en een groot feest in een club in het centrum. Ook kun je zelf allerlei tripjes maken naar bijvoorbeeld Kopenhagen, Oslo en Stockholm. Een roadtrip door Denemarken is een echte aanrader (kan eventueel prima met de trein).

Woonruimte
Het international office van ASB zorgt ervoor dat je een woonruimte hebt tijdens je verblijf. Er zijn verschillende wijken met ‘studentenflats’ waar je terecht kunt komen. Je woont samen met zowel Deense als buitenlandse studenten. De verschillende wijken liggen wel redelijk ver uit elkaar, dus samenkomen met andere (internationale) studenten vergt soms enige inspanning.

Dit artikel is geschreven door Dionne Verstegen. Dionne studeerde voor 5 maanden Bedrijfscommunicatie aan de Aarhus School of Business, Denemarken.