ALLEZ, WELKOM IN ANTWERPEN!

België; zo dichtbij maar toch zo ver weg. Het land van frieten, bier, chocola en het zachte accentje. Maar wie denkt dat er geen cultuurverschillen zijn wegens het delen van dezelfde taal komt bedrogen uit.

odg_antwerpen2De stad
Antwerpen, of door de Antwerpenaars liefkozend: ’t Stad, is met meer dan een half miljoen inwoners de grootste gemeente van België. De stad heeft een lange geschiedenis en daarmee ook tal van mooie musea, historische huizen en prachtige pleinen. Aan de Universiteit Antwerpen studeren zo’n 15.000 studenten en omdat er hiernaast ook nog verschillende hogescholen in de stad gevestigd zijn, is Antwerpen een echte studentenstad te noemen.

Antwerpen Internationaal
Antwerpen huisvest ieder jaar honderden Erasmusstudenten, maar is vooral populair bij de Nederlanders. Door het hoge collegegeld, dreigende overheidsmaatregelen en de harde knip zijn velen van ons richting de zuiderburen gevlucht. In België betaal je namelijk nog geen zeshonderd euro collegegeld, kan je aan je master beginnen nog zonder dat je überhaupt naar je bachelorscriptie omgekeken hebt, bestaat er bij de meeste studies geen propedeuse, is er geen sprake van kamernood en vang je daarnaast alsnog je Nederlandse stufi. Voor de Belgen wordt door deze massale trek van Nederlanders richting hun landje natuurlijk het grootste vooroordeel bevestigd: ‘gierige Hollanders’. Je krijgt als Nederlander dan ook af en toe scheve blikken toegeworpen.

Je moet hierheen, want?odg_antwerpen2
Uitgaan
Ach. De Belgische biertjes. De Belgen zijn er apetrots op, en terecht. Antwerpen puilt uit van de kleine bruine kroegjes waar iedere avond volop bier gedronken wordt. Niet alleen studenten, maar ook de Antwerpenaren zelf houden van een pintje. Hierdoor drinken in café’s als ‘De Muze’ jong en oud gemoedelijk naast elkaar. Graag de voetjes van de vloer? Waag dan een dansje in Café D’Anvers; waarschijnlijk de beroemdste discotheek in Antwerpen. Geen Vlaams meisje kunnen scoren? Schroom niet, want Café D’Anvers ligt midden in de Antwerpse rosse buurt.

Uitstapjes
Op cultureel gebied heb je in Antwerpen niets te klagen als student. Voor musea, bioscoop en theater krijg je vrijwel altijd studentenkorting en er wordt het hele jaar door van alles georganiseerd. Zo ligt er in de winter een schaatsbaan op een boot in de haven, kan je met Valentijnsdag gratis naar een buitenbioscoop en wordt er in de zomer een heus zandstrand in de stad neergekwakt (Strantwerpen).Voor slechts tien euro koop je een studenten-cultuurcheque; een chequeboekje met tegoedbonnen voor onder andere concerten, dansvoorstellingen, opera, een bioscoopbezoek en een jaarabonnement op de stadsbibliotheek.

Woonruimte
Een kamer (of op z’n Vlaams ‘kot’) vinden is niet moeilijk. Zelden doen studentenhuizen in Antwerpen aan kijkavonden en je vindt je kot door simpelweg in de zomer door de studentenbuurt te lopen. Aan de deuren en ramen hangen briefjes, je belt aan, bekijkt je kot en voor je het weet heb je een prima kamer voor een zachte prijs. Ook via websites als www.kotspotting.be (ja, zo heet de site echt) of www.easykot.be is een kamer zo gevonden. Let wel, het is gebruikelijk om een jaarcontract af te sluiten en vaak worden de kamers gemeubileerd aangeboden.

Dit artikel is geschreven door Linda Hormes. Zij studeerde voor haar master Taalkunde een jaar aan de Universiteit Antwerpen, België.

 Terug naar het overzicht.