BENVINGUTS A BARCELONA!

Verdwalen in de kleine straatjes van El Borne, de geschiedenis ontdekken van Barrio Gótico, fietsen door de lange straten van L’Eixample, een drankje nemen op een pleintje in Gracía, het uitzicht bekijken op de Montjuïc en na een avondje stappen in de wijk Barceloneta op het strand wakker worden… Barcelona heeft het allemaal!

odg_barcelona1De stad
Barcelona is de hoofdstad van Catalonië en met 1.6 miljoen inwoners de op één na grootste stad van Spanje. De stad is ontstaan uit een samensmelting van onafhankelijke dorpen in de 19e eeuw, waardoor je je nog steeds in iedere wijk in een andere ‘omgeving’ waant. In Catalonië spreekt men Catalaans, een mix tussen Spaans, Frans en Italiaans, waar men ontzettend trots op is. Maar er wordt ook Spaans gesproken en zelf een beetje Engels.

Barcelona Internacional
Spanje is het land dat de meeste uitwisselingsstudenten ontvangt. Barcelona telt maar liefst acht universiteiten, die allemaal internationale studenten trekken. Het ontmoeten van andere buitenlandse studenten gaat ontzettend snel. Via het International Exchange Student Network (ESN) blijf je op de hoogte van uitstapjes naar omliggende steden, weekjes weg en natuurlijk de wekelijkse feesten die overal in Barcelona te vinden zijn. Iedere universiteit heeft zijn eigen ESN organisatie, maar ze organiseren ook vaak samen evenementen.

Je moet hierheen, want:
Uitgaan
Uitgaan kan je in Barcelona in vrijwel iedere wijk. In elke wijk vind je steeds weer nieuwe leuke barretjes, vooral in de kleine straatjes en steegjes. Men dineert later op de avond dan wij gewend zijn, dus ook het uitgaan begint wat later, zeg maar gerust midden in de nacht. Eerst worden er cocktails of coronitas gedronken in de bar, waarna iedereen richting club gaat. De grote clubs vind je aan het strand en zijn daarom ook wat prijziger. Daar zijn ook vaak veel toeristen en minder Barcelonezen te vinden.

Uitstapjesodg_barcelona2
In Barcelona zelf zou je iedere dag nog nieuwe dingen kunnen ontdekken, maar het is natuurlijk ook fijn om soms even te ontsnappen aan de drukke stad en naar andere steden, dorpjes of stranden te gaan. Zo kun je met de trein naar plekjes langs de Costa Brava of naar steden als Gerona, Sitges of Figueres. Zorg wel dat je je ticket een dag van te voren regelt, anders kan het zijn dat er geen plek meer is in de trein. Ook ESN organiseert uitstapjes voor studenten, waaronder een weekje Ibiza!

Woonruimte
Een kamer vinden in Barcelona is prima te doen. Het is waarschijnlijk niet nodig om langer dan vijf nachten in een hostel te slapen voordat je je eigen stekje hebt gevonden. Mocht het je meer rust geven om vanuit Nederland je kamer te regelen, dan is het mogelijk om via de universiteit aan een kamer te komen. Er zijn ook organisaties uit Barcelona die je kunnen helpen een kamer of appartement te vinden. Niet alle wijken zijn even geschikt om ’s nachts in rond te lopen, dus zorg dat je dat uitzoekt voordat je een kamer kiest!

Dit artikel is geschreven door Charlotte Stienstra. Zij studeerde voor 6 maanden Communicatiewetenschappen aan de Universitat Autònoma de Barcelona, Spanje.