WELCOME TO BELFAST!

Belfast is de hoofdstad van Noord-Ierland en is, omringd door mooie bergen, heel erg mooi gelegen aan zee. Noord-Ierland roept bij velen de associatie op met regenbuien. Over het weer in Belfast kun je echter niks zeggen, het verandert constant.

odg_belfast1De stad
Belfast staat bekend als een stad met een conflict tussen twee groepen. Makkelijk gezegd, maar niet helemaal politiek correct, is het een conflict tussen de katholieken en protestanten. Dit beïnvloedt de stad nog steeds. Ierse en Britse vlaggen wapperen in bepaalde delen van de stad, maar het centrum en de omgeving van de universiteit zijn erg neutraal. Hier merk je dan ook niets van het conflict dat speelt. De mensen zijn heel erg vriendelijk en willen je graag helpen.

Belfast International
Ondanks de ‘troubles’ die spelen in de stad, hoef je je als internationale student geen zorgen te maken. Er worden genoeg activiteiten georganiseerd, zoals een introductie op de universiteit over het leven in Belfast en uitstapjes naar verschillende bezienswaardigheden. Verder zijn de internationale studenten vaak erg ondernemend en worden er genoeg feesten of tripjes naar de bioscoop georganiseerd.

Je moet hierheen, want:
Uitgaan
Mensen in Belfast staan bekend om hun drinkgedrag. De pubs openen ’s morgens, zodat je al vroeg kan genieten van een lekkere pint (0,5 liter). Kelly’s Cellar in het centrum van de stad is een gezellige oude pub waar je zeker geweest moet zijn. Voor het nachtleven kun je naar The Box of El Divino, hier vind je de typische Engelse/Ierse dames, die op zich al een toeristische attractie zijn met hun make-up- en kledingstijl.

Als je meer houdt van gezellig in een pub wat drinken en kletsen zijn er verschillende aanraders: The Crown, oudste pub van Belfast, erg mooi van binnen met aparte cabines om gezellig met een groep mensen te zitten. Filthy McNasty is een hippe pub met verschillende stijlen, een secret garden, een chique deel voor de wijnkenners een dakterras met verwarming. Die verwarming is niet geheel onbelangrijk in Belfast.

De Students Union organiseert verschillende quizavonden (gratis) waar je met een groep aan mee kan doen en leuke prijzen (drank) mee kan winnen. Ook zijn er het hele jaar door verschillende concerten in de Mandela Hall, voor een leuke prijs. Het Grand Opera House is voor de echte cultuursnuiver die graag een musical, toneelstuk of iets dergelijks wil zien. Of gewoon het gebouw zelf, want dat is ook de moeite waard.

Uitstapjesodg_belfast2
Belfast is de beste plek voor iemand die geïnteresseerd is in de geschiedenis van deze stad. Hier spelen de
touroperators natuurlijk graag op in. Er zijn verschillende Black Taxi tours door de conflict wijken in Belfast. Het Ulster museum heeft een deel ervan gewijd aan ‘the troubles’, en heeft verder nog andere mooie exposities van kunst, dieren uit de oudheid. De moeite waard om een keer heen te gaan, en het is bovendien gratis.

Belfast heeft een mooie Botanical Garden. Hier kun je lekker wandelen en even een frisse neus halen wanneer je een hele dag in de bibliotheek bent geweest. De bergen rond Belfast nodigen uit om beklommen te worden. Met de bus naar het Belfast Castle en vanuit daar de heuvels in. Je kunt naar de top van Cave Hill wandelen, hier heb je het beste uitzicht over Belfast dat je je kunt bedenken, mits het goed weer is.

Woonruimte
De meeste internationale studenten krijgen een kamer toegewezen in Elms Village (www.stayatqueens.com), hiervoor moet je je aanmelden. Je komt terecht in een soort Center Parcs, alle flats lijken op elkaar, er is een winkeltje aanwezig en verschillende ruimtes waar je je kunt ontspannen. Wanneer je geen kamer toegewezen krijgt moet je zelf op zoek via makelaars of internet. Dit gaat redelijk snel, maar je weet pas laat dat je geen kamer hebt, dus levert wel wat stress op.

Dit artikel is geschreven door Evelien Kuypers. Zij studeerde voor vijf maanden Sociale geografie en Planologie aan de Queens University Belfast, Verenigd Koninkrijk.