BENVENUTO A PADOVA!

Wonen en studeren in het mooie en passievolle Italië: Padova is een plek waar je dit op en top kunt doen. Het is van alle markten thuis: heerlijk ijs, goede koffie, alle soorten pizza en pasta, en natuurlijk lekkere wijn! En dit allemaal terwijl je geniet van de Italiaanse gezelligheid op één van de pleinen in de stad. Je zorgen maken over hoe je thuis komt is niet nodig. In Padova gaat iedereen, net als in Nederland, gewoon op de fiets!

Piazza dell'ErbeDe stad
Padova is een stad in het noorden van Italië en lijkt op een bepaalde manier erg op Nijmegen. Het is een echte studentenstad en is met zo’n 206.000 inwoners niet heel groot. Gemakkelijk verplaats jij je van je kamer naar de uni en weer naar het centrum, want ook in Padova gebruikt men de fiets! Al is dit soms met gevaar voor eigen leven. Bovendien is het in bezit zijn van minimaal twee sloten ook geen overbodige luxe. Daarbij ligt Padova ook erg centraal wat betreft treinverkeer, binnen 20 minuutjes ben je dan ook in het welbekende Venetië!

Università degli Studi
De universiteit van Padova is redelijk groot en staat bekend om een bekwame Psychologie faculteit. Door de persoonlijke en kleinschalige manier van lesgeven kom je gemakkelijk in contact met je medestudenten en op deze manier bestaat je sociale kring niet alleen uit uitwisselingsstudenten, maar ook uit rasechte Italianen! Het volgen van een Italiaanse taalcursus is wel echt een aanrader, gezien het feit dat Italianen, vooral de oudere, erg slecht Engels spreken. Je wordt als buitenlandse student goed ontvangen. De gekke puntentelling die ze gebruiken is even wennen (de maximale score is 30, 18 is net voldoende), maar ook dat komt uiteindelijk goed.

Je moet hierheen, want?
UitgaanPiazza dei Signori
Padova is een stad die zich perfect leent om uit te gaan! Overdag haal je een ijsje of een panzarotto en geniet je van het zonnetje terwijl je in het gras ligt op Prato della Valle. Ook kun je lekker shoppen in het centrum en is er wekelijks een groente- fruit- en kledingmarkt. In de avond kun je het zo bont maken als je zelf wil: een etentje bij vrienden (Italianen houden van lekker koken), een Spritz Aperol op piazza dei Signori, lekker pizza eten bij Al Duomo (de beste pizzeria), barretjes afgaan (tot 12, 1 of maximaal 2 uur) en doorzakken in een van de clubs. Stel je denkt nóg steeds dat je je zal gaan vervelen, dan is daar nog altijd ESN! Deze party-crew organiseert regelmatig feestjes zoals een barbecue en de bekende boat-party, waardoor je geen moment stil hoeft te zitten. Er is altijd iets te doen.

Uitstapjes
Binnen Padova kun je een bezoekje brengen aan de oude universiteit (waar Galileo Galilei studeerde!), de botanische tuinen, Basillica di Sant’Antonio en alle leuke pleintjes en parkjes van de stad. Ook kun je een koffie drinken bij café Pedrocchi, maar let op! Dit brengt ongeluk voor je diploma…

Portello (bij de universiteit)In de omgeving van Padova vind je verschillende leuke bestemmingen. Binnen no time ben je bijvoorbeeld in Venetië, en ook Verona ligt in de buurt. De trein gaat vanuit Padova vrijwel alle richtingen op en zodoende kom je ook in steden als Trieste of Bologna. Met ESN kun je verder nog wat leuke meerdaagse tripjes maken. Persoonlijk vond ik de trip naar Toscane (Florence, Siena en Pisa) erg tof! De kers op de taart voor mij was mijn mini-vakantie naar nationaal park Cinque Terre (aan de westkust). Dit zijn echter nog maar enkele tips wat betreft de leuke uitjes die je in de omgeving kunt maken!

Woonruimte
Het vinden van een woonruimte in Padova is relatief gemakkelijk. Via Facebook kun je reageren op kamers. Ik zelf heb in Padova twee weken bij een vriendin gewoond en vanuit daar had ik al snel mijn kamer. De kale huur was in mijn geval €240,-. Tip: wonen in de wijk Arcella rondom het treinstation is niet aan te raden in verband met criminaliteit.

Dit artikel is geschreven door Wendy Rongen. Ze studeerde een semester Psychologie aan Università degli studi in Padova.