VELKOMMEN TIL BERGEN

Met een eigen variant van de Zevenheuvelenloop is Bergen voor sportievelingen the place to be. Gelukkig zijn er ook kabelbanen. En bergen internationale studenten met de bijbehorende feestjes!

odg_bergen1De stad
Bergen is de tweede grootste stad van Noorwegen met 240.000 inwoners. De naam komt van de zeven bergen die om de stad heen gesitueerd zijn. Omdat Bergen in het zuiden van Noorwegen ligt, zijn de welbekende koude en de korte dagen niet zo extreem. In december wordt het rond een uur of vier donker. Deze donkere periode wordt ingeluid met het minifestival Lysfest, waar gratis fakkels worden uitgedeeld en er een vuurwerkspektakel plaatsvindt.

De universiteitscampus zit verspreid over de binnenstad. Het studentencomplex waar de meeste studenten terecht komen ligt echter zeven kilometer buiten het centrum. Aangezien de bybanen (een soort tram) erg vaak rijdt en voor het complex stopt, is dit geen probleem. In het weekend rijdt deze ook ’s nachts. Bergen is een dure stad, duizend euro heb je wel nodig om een maand rond te komen.

Bergen International
Jaarlijks komen er meer dan vijfhonderd buitenlandse studenten studeren in Bergen. Het heeft daarmee de meest internationale universiteit van Noorwegen. De introductie ziet er in Bergen vrij vergelijkbaar uit met die van Nijmegen en er is ook een buddy programma, wat ‘Buddy Bergen’ heet. Je kunt deelnemen aan verschillende activiteiten die speciaal voor jou en je buddy georganiseerd worden, zoals een kroegentocht, een cruise over de fjorden, schaatsen, etc.

Je moet hierheen, want?
Uitgaanodg_bergen2
Het is in Noorwegen normaal om eerst te gaan indrinken of op z’n Noors ‘vorspiel’ te hebben om de kosten van het stappen een beetje te drukken. In het centrum kost een biertje al snel tien euro namelijk. Bier in de supermarkt is ook niet goedkoop, dus het is onder de internationale studenten de gewoonte om zelf bier of wijn te brouwen.

Op vrijdag vind je de meeste studenten in Klubb Fantoft. In de stad is er voor ieder wat wils: van bruine kroegen en hippe clubs (creditcard mee!) tot de traditionele Noorse death-metalkroegen. In Kvarteret en Hulen zijn vaak veel studenten te vinden.

Een Noors huisfeest wordt serieus aangepakt en komt een beetje Amerikaans over (iedereen neemt eigen drank mee en ze spelen Bierpong). Je schrikt ongetwijfeld de eerste keer van die vreemde zwarte tanden die sommige mensen lijken te hebben. Dit is snuss (een soort klein theezakje met tabak), dat in Noorwegen volop wordt gebruikt als alternatief voor de sigaret.

Uitstapjes
Wanneer je zo gelukkig bent om een deel van het zomerseizoen mee te pakken in Bergen, vergeet dan niet om lekker te zonnen op het grasveld aan de fjord naast de Koninklijke residentie. Ook kun je gaan hiken op de bergen rondom de stad. Zelfs voor de minder sportievelingen is het adembenemende uitzicht de inspanning meer dan waard (al kun je in sommige gevallen ook gewoon de kabelbaan nemen). In de omgeving kun je naar Stavanger, met de bekende Preikestolen.

Woonruimte
Via sib.no moet je je tijdig aanmelden wanneer je een kamer zoekt. Voor maximaal vierhonderd euro krijg je een kamer in de studentencomplexen Fantoft of Alrek (in het geval je aan de medische faculteit studeert). De kamer is gebrekkig gemeubileerd en ga er vanuit dat je alles moet kopen of meebrengen in de eerste week. De gratis bus naar de IKEA is dus geen overbodige luxe!