WELCOME TO BERKELEY

In de Golden State, aan de westkust van de Verenigde Staten, boven de rook van San Francisco, ligt het stadje Berkeley. Met haar formidabele universiteit (één van de beste van zowel de VS als de wereld) en de overblijfselen van het hippietijdperk is Berkeley één van de meest linkse, vriendelijke, en pastorale plekken in Amerika.

odg_berkeley1De stad
Berkeley is een kleine stad (zo’n 11.200 inwoners) en wordt in bekendheid overschaduwd door buurstad San Francisco. Toch heeft het groene (in alle betekenissen van het woord) stadje veel te bieden, zowel aan hippies, hipsters, studenten en andere levensgenieters. Er is wekelijks straatmarkt (zowel fairtrade als wellicht-van-een-vrachtwagen-gevallen), langs bepaalde straten altijd een vage wietgeur en er wordt volop gefietst. De zonnige heuvels en de gezellige straten maken het bijna onmogelijk om lang ongelukkig te zijn, evenals de prachtige campus van universiteit en het uitzicht op zee. Door de zee heeft Berkeley een zeeklimaat, hoewel het iets milder is dan in Nederland.

Berkeley International
Het moge duidelijk zijn: als één van Amerika’s beste universiteiten is hier aan multiculturaliteit geen gebrek. Vooral Koreanen zijn goed vertegenwoordigd, maar ook Noren, Australiërs, en Nederlanders lopen rond op de campus. In het International House, een soort gigantisch studentenhuis voor internationale studenten, wordt heel veel georganiseerd: van kampeeruitjes en feestjes tot lezingen en coffee hours met thema (en bijbehorende lekkernijen): een French Coffee Hour, een Filipino Coffee Hour, you name it. Ook buiten de muren van het Ihouse kun je van buitenlands eten genieten: Berkeley heeft oneindig veel eettentjes uit alle soorten culinaire tradities. Lekker Chinees, Indiaas, of Italiaans eten? Het kan hier allemaal.

Je moet hierheen, want?odg_berkeley2
Uitgaan
Het Ihouse staat dicht in de buurt van alle Greek huizen, oftewel bij alle studentenverenigingen. Feestjes genoeg dus! Voor de student is er elke vrijdag op de campus in de Bear’s Lair Beat the Clock, wat neerkomt op drinken tegen de klok in (een pitcher bier wordt elk uur duurder). Voor de standaarduitgaansavonden is er verder Kip’s, de studentenbar. Voor wie echt wil feesten is San Francisco vaak een beter alternatief: een uurtje met de metro (of een half uurtje met de taxi). De kroegen en clubs sluiten echter wel om half twee (of eerder).

Uitstapjes
Berkeley ligt in de Bay Area, een zeer ‘gewild’ gebied in de VS, en niet zonder reden. De zee is dichtbij, evenals prachtstad San Francisco (met al haar musea, boekenwinkels en winkelstraten), en je kunt ook de heuvels op of de bergen in, bijvoorbeeld richting Yosemite. Berkeley zelf zit vol met vintage, fairtrade en tweedehandsboekenwinkeltjes, evenals wat gewonere (doch hippe) winkels. Telegraph Avenue is dé plek voor mensen met heimwee naar het hippietijdperk en op Bancroft Avenue kom je altijd wel iets tegen om te eten, te doen of te kopen. Voor wie verder weg wil, is het een kwestie van de kust af zakken en te stopppen waar je wil: Santa Barbara, Los Angeles en San Diego liggen allemaal op de route.

Woonruimte
Woonruimte is lastig te verkrijgen, omdat Berkeley zo’n gewilde stad is. Student housing is goed, maar duur. Wonen in een coöp is een goed alternatief, tevens als een kamer of appartement in één van de iets seedierbuurten van Berkeley. Het gaat je hoe dan ook handenvol met geld kosten, maar het is het zeker waard!

Dit artikel is geschreven door Marieke van Eijk. Zij studeerde een semester Amerikanistiek aan de University of California, Berkeley, Verenigde Staten.