WILKOMMEN IN BERLIN

Bratwurst, Bier und das Brandenburger Tor: voor velen de eerste associaties met Berlijn. Maar Berlijn heeft nog zoveel meer te bieden dan dat! Met een rijke geschiedenis, tal aan leuke cafeetjes, vele bezienswaardigheden, fijne strandjes en een wild nachtleven is Berlijn een stad waar elke dag wel iets te beleven valt!

Stadodg_berlijn1
Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en telt meer dan 3.5 miljoen inwoners: groot genoeg om een plaatsje te bemachtigen in de top 10 van grootste steden van Europa. Iemand die voor de eerste keer Berlijn bezoekt, zal vooral de grote bezienswaardigheden bekijken, zoals de Brandenburger Tor, Check Point Charlie, de Reichstag en de populaire winkelstraat Friedrichstrasse. De pracht van Berlijn schuilt juist in de vele verschillende wijken van de stad, met ieder haar eigen unieke karakter.

Berlijn International
Berlijn is een echte studentenstad. Met meerdere grote universiteiten, betaalbare studentenkamers en vele internationale studenten is Berlijn de ideale stad om je studententijd (deels) door te brengen. Overal in Berlijn vindt je goedkope restaurantjes en cafeetjes om zelfs met een mager studentenbudget nog van het goede leven te kunnen genieten. Ieder semester komen vele buitenlandse studenten naar Berlijn om te studeren, die elkaar vooral leren kennen via de introductiedagen van de universiteit of de internationale clubs die regelmatig feesten organiseren voor Erasmus studenten.

Je moet hierheen, want:
Uitgaanodg_berlijn2
Berlijn is berucht om haar uitgaansleven en heeft niet voor niets de bijnaam ‘techno stad’: clubs als Berghain, Katerholzig en Watergate staan hoog op de lijstjes van de echte liefhebbers. Feestjes die van vrijdagavond tot maandag duren zijn meer regel dan uitzondering, en je ‘clubavond’ op zondagmiddag beginnen is niets vreemds. Helaas zorgt de populariteit van de clubs er wel voor dat niemand garantie heeft op toegang en je altijd rekening moet houden met een weigering voor de club, meestal op niks anders gebaseerd dan de mood van de uitsmijters.

Naast de grote clubs telt Berlijn ook tal aan leuke barretjes en cafeetjes. Vooral in Kreuzberg, Prenzlauer Berg of Friedrichshain zul je kleine, intieme barretjes aantreffen waar tot laat op de avond Duitse biertjes of lekkere wijntjes worden gedronken. Een aanrader is Weinerei: aan het eind van de avond betaal je wat je vond dat het eten en drinken waard was.

Uitstapjes
Een absolute aanrader in Berlijn is het Mauerpark op zondag. Hier vindt wekelijks een grote rommelmarkt plaats. Verder staat het bekend om bearpit karaoke. Hier heb je de mogelijkheid om je zangkunsten te vertonen voor honderden toeschouwers of om gewoon naar anderen te kijken.

Naast de leuke parkjes en winkelstraten in de stad zelf, is er ook in de omgeving van Berlijn genoeg te doen. Met een knus centrum, een groot park en mooie gebouwen is het nabijgelegen stadje Potsdam de ideale plek om een dag tot rust te komen. In de directe omgeving van Berlijn bevinden zich ook vele meren, waar je op een warme dag op één van de stranden lekker kunt afkoelen.

Woonruimte
Door de stijgende populariteit van Berlijn is het vinden van een kamer geen gemakkelijke opgave. Begin dus op tijd met zoeken. Tussen de tweehonderd en de vierhonderd euro per maand kun je een goede kamer vinden, dus neem niet te snel genoegen met een woning ergens achteraf in één van de slechtere wijken. 

Dit artikel is geschreven door Anouk van den Brink en Syri Lenssen. Zij studeerden vier maanden Psychologie (Anouk) en Kunstgeschiedenis (Syri) aan de Frei Universität Berlin, Duitsland.