ÜDVÖZÖLJÜK BUDAPESTEN!

Als je op een zwoele lenteavond bovenop de Gellertheuvel met een Soproni- biertje over de stad uitkijkt, zie je de stad op haar best en weet je honderd procent zeker dat er nergens een betere Erasmustijd is dan in Boedapest!

odg_boedapest1De stad
Boedapest is de hoofdstad van het in Centraal- Europa gelegen Hongarije (zeg nooit tegen een Hongaar dat ie in Oost- Europa woont!). De stad telt ongeveer twee miljoen inwoners, vele toeristische attracties en vijftien universiteiten. Er is vierentwintig uur per dag leven op straat!

Boedapest bestond oorspronkelijk uit drie steden, Oboeda, Boeda en Pest. Het onderscheid tussen Boeda en Pest wordt nog steeds gemaakt en is makkelijk te onthouden: Boeda betekent heuvels en toeristen en Pest is plat en party. Boedapest kent een echt landklimaat, waardoor het in de winter goed koud kan zijn en je prima kunt schaatsen. In de lente kan het heerlijk weer zijn, zodat je elke dag wel wil barbecueën op Margirit-Sziget, een eiland midden in de Donau.

Boedapest International
Boedapest is het centrum van onderwijs in Hongarije, alle vijftien universiteiten trekken elk redelijk wat buitenlandse studenten aan. Over het algemeen ga je voornamelijk om met buitenlandse studenten van je eigen universiteit, maar ben je ook goed op de hoogte van de feestjes en activiteiten die op de andere universiteiten worden georganiseerd om optimaal te kunnen genieten van je Erasmustijd.

In de eerste weken wordt er elke dag wel iets georganiseerd, maar er blijft zeker genoeg te doen wanneer de colleges zijn begonnen. De grootste universiteiten zijn aangesloten bij het Erasmus Student Network (ESN) en kennen een tandempartner systeem, waarbij je gekoppeld wordt aan een Hongaarse student die je wegwijs maakt in de stad.

Je moet hierheen gaan, want?
Uitgaanodg_boedapest2
De avond begint meestal ergens op een huisfeestje, waarbij iedereen zijn eigen drank mee neemt. Op verschillende manieren ben je altijd wel op de hoogte van waar je die avond moet zijn (Facebook en wekelijkse magazines), maar er is één avond die je als Erasmus student nooit mist: Morissons Monday. Zorg dat je op maandagavond vroeg binnen bent bijMorissons Opera, betaal 500 forint (ongeveer €1,80) en wissel de drie tokens die je daarvoor krijgt elk nog voor elf uur in voor een halve liter bier. De rest van de avond drink je nog wat goedkope biertjes of probeer je weer een gold tequila (met sinaasappel en kaneel) en ben je blij dat het weer maandag is. Boedapest bruist, leeft en is goedkoop, waardoor je elke avond genoeg keus hebt om iets te gaan doen.

Uitstapjes
Boedapest ligt midden in Centraal- Europa en leent zich uitstekend voor uitstapjes. De Hongaarse busmaatschappij OrangeWays brengt je snel en goedkoop naar steden als Krakau, Praag, Bratislava en Wenen. Het Hongaarse Wizzair vliegt je goedkoop door heel Europa en ook de trein verbind je gemakkelijk met verschillende bestemmingen in binnen- en buitenland.

Woonruimte
Woonruimte in Boedapest is eenvoudig te krijgen. Meestal slaap je de eerste nachten in een hostel waar vele andere buitenlandse studenten arriveren en ga je met twee of drie anderen op zoek naar een appartement. Over het algemeen zijn de beschikbare appartementen goed betaalbaar en centraal gelegen. Sommige studenten regelen wat van te voren, maar er is flink overschot aan woonruimte: als student kun je kiezen uit verschillende huizen!

Dit artikel is geschreven door Merel van Hoeve. Zij studeerde vijf maanden voor een vrije minor bij Bestuurskunde aan de Corvinus University in Boedapest, Hongarije.